Espai socialistaPortada

Mor Wilebaldo Solano, l’últim líder del POUM

L’històric dirigent comunista Wilebaldo Solano, últim líder del Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM), ha mort aquest dimarts a Barcelona als 94 anys d’edat, després de ser hospitalitzat el mes d’agost passat, segons han informat fonts de la Fundació Andreu Nin.

L’acte de comiat es farà dijous a la tarda al tanatori de les Corts de la capital catalana.

Nascut a Burgos el 1916, Solano va acabar els seus estudis secundaris a l’Institut Balmes de Barcelona, on va començar en la seva carrera política com un dels organitzadors de la primera agrupació d’estudiants de Batxillerat i un dels fundadors de la Federació Nacional d’Estudiantes de Catalunya.

El 1935 va ser elegit secretari general de la Joventut Comunista Ibèrica, i el 1937 va entrar a formar part del Comitè Executiu del POUM en la clandestinitat, pel que va ser detingut i empresonat el 1938.

Després d’un any a la presó es va veure obligat a exiliar-se a França, des d’on va intentar reorganitzar el partit, però va ser detingut a Montauban el febrer de 1941 i condemnat a 20 anys de tasques forçades, tot i que va ser alliberat el 1944.

El 1947 Solano va ser elegit secretari general del POUM a l’exili, durant una conferència general del partit celebrada a Tolosa (França) a la qual van assistir representants de l’organització il·legal espanyola, així com alguns dels membres exiliats a França, Àfrica del Nord i Amèrica Llatina.

Solano, que a més de polític era periodista, va treballar entre el 1953 i el 1981 per a l’Agència France Presse. El dirigent comunista va ser també un dels fundadors de la Fundació Andreu Nin, i el 1999 va publicar el llibre ‘El POUM en la Història. Andreu Nin i la Revolució Espanyola‘.

L’estudiós del POUM i professor d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona (UB) Pelai Pagès, que ha mantingut relació amb ell fins a aquesta mateixa setmana, ha declarat a Europa Press que amb ell “mor una autèntica llegenda del socialisme revolucionari català, espanyol i internacional“.

En el bloc La Bataille socialiste podeu trobar una important quantitat de textos de Solano.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button