La conferència del líder d’ERC, Oriol Junqueras, advocant ahir per un “govern d’unitat” independentista i no per una candidatura única dels partits sobiranistes a les properes eleccions allunya la possibilitat d’un acord amb el president de la Generalitat, Artur Mas. Convergència Democràtica, el partit del president, va acollir el pla de Junqueras com una “esmena a la totalitat” al pla exposat per Mas la setmana passada. Tot i així, ni ERC ni Convergència donen per extingida la possibilitat d’acord. Per aquesta raó, Junqueras ha demanat avui una trobada amb Artur Mas.
Reunió Mas-Junqueras. El president de la Generalitat començarà en les properes hores o dies una ronda de contactes amb tots els partits sobiranistes per veure si hi ha possibilitats d’acord. La setmana passada Mas va assegurar que només convocaria eleccions anticipades si els partits les convertien en un plebiscit sobre la independència. Per aconseguir-ho Mas advocava per formar una llista que fos capaç de guanyar per majoria absoluta. Ni CiU ni ERC estan en situació d’aconseguir-ho avui en solitari, segons les enquestes.
El pla de Mas. Tot i que el president català ja dóna per fet que mai hi haurà una llista única independentista perquè la CUP, que representa l’esquerra alternativa, mai se sumarà a una iniciativa d’aquest tipus, sí que considera que hi ha possibilitats d’aconseguir-ho amb ERC. El problema és que Convergència vol que aquesta llista unitària l’encapçali Artur Mas perquè, entén, és qui té un lideratge més visible en l’àmbit internacional. “Ningú entendria que Mas no encapçalés la llista”, va dir aquest dilluns la portaveu de CDC, Mercè Conesa.
El desmarcatge de Junqueras. El líder d’ERC va advocar ahir per fórmules que permetin visibilitzar certa unitat independentista però no abans de les eleccions, sinó després. La via preferida pels republicans és que cada partit es presenti per separat, com sempre, però incloent en el nom de cada candidatura sobiranista una etiqueta comuna. Per exemple, Esquerra Republicana-Candidatura per la Independència. Això, segons Junqueras, permetria visibilitzar en el futur Parlament quants diputats independentistes hi ha al marge del seu posicionament esquerra/dreta.
Les entitats sobiranistes.L’Assemblea Nacional Catalana, principal grup de pressió independentista, es va alienar la setmana passada amb el pla d’Artur Mas. Aquesta associació fa de la “unitat política” la seva principal reivindicació, i entén que la llista unitària és la millor fórmula perquè les properes eleccions serveixin per mesurar el grau de suport a la independència. L’ANC va fer visible ahir el seu malestar amb Junqueras mitjançant una agra discussió davant les càmeres, encara que sense micròfons, entre la seva presidenta, Carme Forcadell, i la secretària general d’ERC, Marta Rovira.
El desmarcatge d’Iniciativa. La formació de Joan Herrera, que gairebé sempre ha estat alineada dins del bloc favorable a la consulta i al “dret a decidir”, s’ha desmarcat avui tant del pla de Mas com del de Junqueras. El secretari general d’ICV, Josep Vendrell, no vol ni llista unitària ni Govern d’unitat perquè entén que la reivindicació ha de tornar a l’eix esquerra-dreta. “Treballarem per una majoria d’esquerres”, ha assegurat.
La CUP s’allunya de Mas. El partit que representa l’esquerra independentista alternativa ha evitat alinear-se amb Mas i ha donat la raó a Oriol Junqueras en considerar que una llista única podria allunyar molts votants potencials. Ha considerat que anar amb llistes separades “maximitzarà” el nombre de diputats independentistes.
Un calendari complicat. L’encaix d’unes eleccions a Catalunya el 2015 és complicat si no es fan durant el primer trimestre. CiU no vol que coincideixin amb les municipals del mes de maig i a la tardor estan previstes les eleccions generals. En mitjans polítics de Convergència i d’Esquerra s’apunta a dates que van de mitjan febrer a mitjan març, però la decisió depèn del president de la Generalitat. Amb tot, Artur Mas insisteix que només les convocarà si serveixen per mesurar el grau de suport a la independència.