EuropaPortada

Martin Schulz: “Per una política d’immigració europea (per fi)”

immigracio“Per a vosaltres, per a mi, la primavera és sinònim de bon clima, les nits a l’aire lliure i les sortides amb amics. A la costa mediterrània, la primavera és sinònim d’emergència, d’estructures d’acollida saturades i de comptes esgarrifosos. La processó intolerable de cadàvers en cada tragèdia al mar omple les pàgines dels nostres diaris, marcades per les llàgrimes de cocodril habituals. Però cada cop, quan les càmeres de televisió s’apaguen, la temptació de mirar cap a un altre costat i fer veure que no ha passat res és inevitable.

Europa és capaç de legislar sobre els caps de dutxa o la curvatura dels plàtans, però quan es tracta de treballar en un problema veritablement europeu en què la gestió conjunta té un valor real, no diu res. Com a President de la Comissió, proposaré una immigració radicalment diferent de la que tenim avui, per fi, una política coherent amb els nostres valors fonamentals i els principis d’acció comuna. En primer lloc, amb respecte per la vida i la dignitat humana, perquè cada vida perduda a la Mediterrània és una taca en la nostra civilització. Mare Nostrum, l’operació marítima llançada sota el Govern italià d’Enrico Letta l’any passat, va fer un treball extraordinari i va salvar la vida de desenes de milers de persones. No obstant això, tots els països han de contribuir a la gestió de les emergències humanitàries. També hem de convèncer els països del nord d’Àfrica a cooperar i comunicar-se amb nosaltres en temps real. Els qui ajuden a aquestes persones no s’haurien de preocupar per ser enjudiciats per haver salvat vides. I, finalment , el principi de “no devolució” que s’hauria d’aplicar en totes les operacions.

En relació a la gestió de les sol·licituds d’asil, una cosa està clara: Europa ha de ser un refugi segur per a tots els que són perseguits, els qui no poden viure en pau i seguretat. I no podem buscar una excusa, com, per exemple, dir que els refugiats ja són masses: només el 4 % dels refugiats sirians han buscat refugi a Europa. Al Líban, un país amb menys de cinc milions d’habitants, n’hi ha un milió.

Finalment, cal reconèixer que som un continent d’immigrants sense una política d’immigració legal. El mateix Papa Francesc em va dir que ell era un descendent d’immigrants italians a Argentina, que havia estat acollit de manera legal. Per què els Estats Units, Canadà i Austràlia tenen un sistema d’immigració legal, i nosaltres no? Un enfocament sistemàtic, amb regles clares i una perspectiva a llarg termini, podria tenir beneficis per a Europa, i també per a les persones que aspiren a treballar, a estudiar, a emprendre al nostre continent. Un sistema de regles clares vol dir que les persones que volen venir a Europa tenen l’oportunitat – no una garantia – de ser acollits. Hem de permetre que la gent que vulgui treballar aquí, en el nostre continent en envelliment, pugui ser acollida legalment, integrada i amb una vida digna. Aquest enfocament permetria lluitar contra els grups criminals que s’aprofiten de la desesperació dels altres. Com que la immigració il·legal és inhumana, injusta i incontrolable. És només amb una immigració legal i amb un sistema organitzat que podrem salvar vides i lluitar contra el tràfic de persones.

Hem de treballar per un esperit de solidaritat a nivell europeu. La gestió de les fronteres exteriors és una responsabilitat compartida. Mare Nostrum és una iniciativa clau, però els altres països de la UE i els organismes europeus haurien de participar-hi més. Per a una illa de 6.000 habitants com Lampedusa, el desembarcament de milers de migrants és immanejable. Però si la rebuda d’aquestes persones – que arriben a Itàlia, en particular, per intentar arribar a altres països europeus – es divideix entre 28 Estats membres i 500 milions de persones, es converteix en una responsabilitat que podem (i hem de) poder gestionar.

Junts hem de lluitar contra les causes de la immigració i no en contra dels immigrants. Un altre àmbit en el qual Europa pot fer una diferència, és la prevenció. El tema de la immigració ha de ser el centre de totes les negociacions amb els veïns de la Unió Europea, tant del Sud com de l’Est. Europa ha de fomentar el procés de reforma en matèria de drets humans, el sistema judicial, les normes en l’àmbit laboral, social i econòmic. El mateix és vàlid per a l’elaboració de polítiques. Ajudar els països en desenvolupament per millorar les condicions de vida dels seus ciutadans podria resoldre gran part del problema, perquè – siguem sincers – són pocs els que voluntàriament deixen el seu país. Si treballes, tens menjar i dignitat, per què marxar?

No podem deixar la immigració als populistes, racistes i xenòfobs que capitalitzen les tragèdies dels altres, i que planten les seves arrels a través de l’engany i la por, que tenen un boc expiatori per a tot i una solució per a res. Els dimonis del passat, per desgràcia, no han desaparegut: no podem permetre’ns ser complaents. Hem de lluitar junts per una Europa més unida, més humana i més justa. Per una Europa que dóna resposta a aquells que s’embarquen en el viatge de l’esperança i massa sovint veuen com les seves esperances es perden en les ones. Per a aquells que es troben en una situació d’emergència sense els mitjans o els recursos necessaris. I per a aquells que pensen que Europa és un continent més fort i més just gràcies als immigrants que hi viuen, treballen i paguen impostos. És també per això que el vot del 25 de maig és decisiu.

President del Parlament Europeu (Partit Socialdemòcrata Alemany), candidat de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates per succeir José Manuel Barroso al capdavant de la Comissió Europea”

Parti socialiste

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button