Portada

Lourdes Muñoz Santamaria: Primàries obertes de Barcelona, participatives, equitatives i transparents

primariesLes primàries obertes de Barcelona ja tenen definides les regles del joc, està aprovat el primer reglament d’unes primàries obertes a Catalunya i Espanya. Les primàries obertes s’emmarquen en una aposta decidida per una nova política, per una política oberta del projecte socialista de Barcelona que hem impulsat a través de les convencions obertes a la ciutadania, els processos participatius aprofitant les tic i la transparència.

La primàries obertes de Barcelona es caracteritzaran per una precampanya relativament llarga, unes 6 setmanes, en què les candidatures a més dels avals interns –entre 150 i 200 militants– han d’aconseguir un mínim de 1000 “avals de ciutadania”, persones que els donin suport i que s’inscriguin en el registre de primàries; i un sistema de doble volta corregit, si en la primera votació una candidatura obté el 40% dels vots i una distància de 10 punts amb la següent es proclama guanyadora; si no, les dues candidatures amb més suports passen a la segona volta, i una segona votació decideix la guanyadora.

Màxima participació ciutadana, una prioritat

Si hem de destacar una característica de les primàries obertes de Barcelona és la màxima participació de la ciutadania en tot el procés.

Els ciutadans i ciutadanes de Barcelona no militants del partit han participat de la definició del reglament de primàries, formaran part de l’autoritat electoral i seran determinants en la precampanya, ja que són necessaris 1000 “avals de ciutadania” per convertir-se en candidat o candidata. També podran fer donacions de fins a 500€ i finalment podran votar en les dues voltes que defineixen a aquestes primàries.

Garantia d’igualtat d’oportunitats per a les candidatures

Generar unes mínimes condicions d’equitat és un requisit perquè hi pugui haver un verdader procés democràtic. El reglament de primàries detalla els recursos que la comissió organitzadora ha de proveir a les candidatures per assegurar la igualtat d’oportunitats de les persones que optin a ser alcaldables de Barcelona pel PSC.

Les precandidatures tindran accés a l’ús d’oficines del partit, podran comunicar-se amb militants i simpatitzants; i a més començarà a regir una agenda única per facilitar l’ús de tots els espais.

El dret a la informació i a la comunicació són drets fonamentals en democràcia, i s’han de garantir en un procés democràtic com són unes eleccions primàries. Hem establert un mínim de promoció de totes les candidatures i d’informació sobre aquestes de l’electorat. Per aquesta raó es realitzarà un enviament postal amb informació sobre la jornada electoral i les candidatures als censos de persones afiliades i de registre de primàries.

Unes autèntiques primàries requereixen debats i a més, aquests contribueixen a fer que les persones contrastin candidatures. Hi haurà debats promoguts per la mateixa comissió organitzadora en què les candidatures estan obligades a participar. A més, per garantir una certa equitat, s’impedeix participar en debats en què no estiguin convidades totes les candidatures.

Donacions regulades per garantir l’equitat

Un dels aspectes més sensibles ha estat el finançament de les primàries i de les campanyes de les candidatures. El finançament de les primàries procedirà del mateix pressupost del partit, d’aportacions de les persones candidates i de donacions ciutadanes.

El finançament de les candidatures té un triple límit; cada persona que es presenti podrà aportar fins a un màxim de 10.000€ a la seva campanya, cada persona només pot donar fins a 500€ a una candidatura i el sostre de despesa per a una candidatura és de 50.000€. D’aquesta manra intentem que no hi hagi grans diferències entre candidatures depenent del seu patrimoni o del seu entorn.

Aquestes primàries estan obertes a donacions de la ciutadania. Creiem que és positiu que les persones es comprometin amb els que concorren, amb petites donacions o ajudant en les seves campanyes, però hem de limitar-les, controlar-les i han de ser públiques. Així, les donacions d’empreses estan prohibides.

La transparència per a un projecte de regeneració democràtica

La transparència no és una opció, és un requisit imprescindible per a un projecte de regeneració democràtica com són les primàries obertes de Barcelona. Per aquesta raó seran públics els pressupostos tant de la mateixa organització com de les candidatures.

La transparència econòmica de tot el procés de primàries està garantida. La comissió organitzadora de les primàries publicarà en 4 moments al llarg del procés la informació que les candidatures estan obligades a entregar: llistat de donants i despeses. Només ens podem obrir a les donacions si garantim la màxima transparència, i possibilitat efectiva que militants, votants i la ciutadania coneguin l’origen d’aquestes donacions.

Les primàries obertes de Barcelona són participatives, equitatives i aposten per la transparència. Aquestes primàries no són només una manera d’escollir un nou lideratge, són una aposta perquè ciutadans i ciutadanes de Barcelona se sentian apel·lats, participin en la construcció del nou projecte i votin la persona que sigui alcaldable. Les primàries obertes de Barcelona han de ser les primàries de totes aquelles persones que vulguin que Barcelona sigui de nou una ciutat progressista.

Article publicat a El Periódico

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button