PolíticaPortada

Lluís Foix: Jugar a la política

Després de seguir en directe la cerimònia al Mall de Washington pensava en el repte del president Joe Biden per restaurar la credibilitat de les insti­tucions en un país dividit, enfrontat, castigat per una gran crisi sanitària i econòmica.

Amb veu tranquil·la va parlar de curar ferides, dels milions de llocs de treball perduts, de les empreses desaparegudes i dels més de quatre-cents mil morts per la pandèmia. Demanava unitat per defensar les regles del sistema democràtic i respecte a la veritat sobre la mentida.

La democràcia no és només una qüestió de procediment sinó d’idees, d’ideals i de compromisos ètics amb la moralitat dels actes públics. És un sistema tan fràgil com la fragilitat dels humans i és propi d’una democràcia la crisi permanent que se supera amb les discussions, els arguments i els pactes fins que arribi la crisi següent. No hi ha problemes visibles en les dictadures perquè s’amaguen.

Un sol discurs canviava l’atmosfera i el clima polític irrespirable a la ca­pital americana que estava ocupada per més de trenta mil policies. La brillant cerimònia no amagava les bretxes socials, ideològiques i cíviques que sacsegen la societat nord-americana d’uns anys ençà.

El discurs de Biden podia perfectament traslladar-se a moltes de les democràcies occidentals que comparteixen els interessos i els valors comuns però no accepten les diferents maneres d’abordar-los. L’ambient que es viu als Estats Units s’assembla al que hi ha al Regne Unit, França, Itàlia, Espanya, Polònia, Hongria, Països Baixos… i també Catalunya.

S’estan tensant les costures entre els poders. A Espanya es corre el perill que el Govern de coalició se’n vagi en orris si Pablo Iglesias continua jugant les cartes fora de la taula del Consell de Ministres evidenciant l’existència de dos governs o de dos relats. Dos galls al mateix galliner. Aquesta pugna sense treva entre Pedro i Pablo no pot durar.

Pel que fa a Catalunya, la situació és cada cop més laberíntica. S’ha abusat del poder executiu pensant que es podia fer tot al marge de l’Estatut i la Constitució, com si no existissin ni el legislatiu ni el judicial, la qual cosa ens ha portat a un atzucac. No és fàcil sortir del laberint, però seria desitjable recuperar el respecte a l’adversari i buscar aquells punts en què es pot estar d’acord i a partir d’aquí poder combatre més eficaçment la crisi política, econòmica, social i sanitària. Tota la resta de discussions és jugar frívolament a la política.

Foixblog, 22 de gener de 2021

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button