CatalunyaEspai socialista

Laia Bonet: Comença el camí (intervenció al Consell Nacional del PSC en l’aprovació del reglament de primàries obertes)

Primaires-Parti-SocialisteAvui s’ha celebrat el Consell Nacional dels socialistes catalans amb molts punts importants en l’ordre del dia, des de l’aprovació de l’informe de gestió de la Comissió executiva a la determinació de les bases del Consell Obert o l’aprovació de l’esperat Reglament de primàries obertes.

Un fil conductor unia tots aquests punts: la necessitat de recuperar la confiança dels ciutadans, de tornar a connectar amb la ciutadania, enmig de la crisi institucional i democràtica que vivim. En aquest marc se situa la proposta del primer secretari, Pere Navarro, de sotmetre d’ara en endavant qualsevol proposta de pacte electoral o de govern a la consulta de tota la militància.

Per aquells i aquelles que demanàvem que la renovació dels socialistes passes per més debat, més participació i més democràcia, aquesta proposta va pel bon camí. Jo mateixa he defensat la necessitat que l’elecció del primer secretari o el nou protocol de relacions PSC-PSOE són també grans decisions de la vida de la nostra organització i, per tant, haurien de poder ser participades per tota la militància a través d’una consulta. La regeneració democràtica i la renovació de les organitzacions polítiques han de passar necessàriament per més debat i més participació.

Adjunto a continuació la meva intervenció d’avui al Consell nacional, sobre l’aprovació del reglament de primàries obertes:
“Avui es presenta a aquest Consell Nacional un bon Reglament de primàries obertes.

Un reglament que reforça la idea que aquestes primàries són, a part d’un repte, una oportunitat per recuperar i guanyar la confiança de la ciutadania.

Un reglament que reforça la idea que aquestes primàries són, un exemple per d’altres partits, per què cap altre fins ara ha donat aquest pas.
Per això vull d’entrada felicitar a la Comissió encarregada d’elaborar el reglament, especialment als seus 3 membres independents; a tots els que van fer propostes en el seu moment, individualment o col·lectivament, com ho va fer el col·lectiu Ara primàries, per assolir un bon Reglament; a tots els que han cregut des d’un principi que eren una veritable oportunitat i els que s’hi ha anat convertint…
Ens hem de felicitar tots, tots.

La lletra és bona. La partitura és bona. Sens dubte. Ara ve el més difícil: fer que aquestes primàries siguin una oportunitat.
Estic segura que estarem a l’alçada. Per això caldrà, entre altres coses:

D’entrada, encertar en el calendari. Tots sabem que aquesta legislatura és encara més incerta que la darrera. I no ens pot tornar a passar el mateix, per molt que ja haguem aprovat el reglament. Cal arribar a temps i cal ser conscients del temps que cal per executar tot el procés. Imaginem tan sols per un moment que les eleccions son la primavera del 2014, junt amb les europees –un escenari del que en algun moment molts hem sentit parlar-.

En segon lloc, encertar en l’aplicació del Reglament. Que aquesta respongui també a l’esperit de les primàries. Garantint la transparència i la igualtat d’oportunitats de totes de candidatures des de l’accés a la informació necessària per buscar els avals fins al moment de la votació.
I finalment i principalment, encertar en la veritable oportunitat d’opció que signifiquen aquestes primàries. I per això cal que hi hagi propostes i candidats que generin il·lusió i confiança.

Estic segura que estarem a l’alçada. No m’imagino un altre escenari.

Ara, a treure pit i treure partit d’aquestes primàries obertes!”

Bloc de Laia Bonet

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button