Nou Cicle

La xarxa ciutadana de suport a les reformes d’Obama

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

organizing1-300x225Abans de l’elecció presidencial de 2008, el departament “Nous Mitjans” de l’estat major de  Barack Obama disposava en les seves bases de dades de les adreces e-mail de 13 milions de militants. Gràcies als espais Internet molt sofisticats  que l’equip de campanya havia posat a la seva disposició, havien creat en el país una potent organització composada de milers de grups informals – una nova xarxa ciutadana, al costat de l’aparell del Partit demòcrata i totalment lliurat a  Barack Obama.

L’endemà de la victòria, el nou president anuncià en un video difós a Barackobama.com i a YouTube que aquest formidable intrument de campanya es transformava en una organització permanent, batejada amb el nom d’ Organizing for America. La seva missió: donar suport a la posada en marxa de les reformes, contra els republicans i, donat el cas, contra els cacics del Partit demòcrata.

Durant uns mesos,  Organizing for America restà discreta. El president, acaparat per altres tasques, va aparèixer menys sovint a   Internet. El seu to es féu més distant. Cedí a vegades el seu lloc a un conseller anònim.

En el curs de l’estiu,  Obama descobreix que la seva gran reforma de l’assegurança-malaltia topa amb una resistència inesperada: la campanya de denigració llançada pels republicans i els lobbies es mostra molt eficaç. De cop a la defensiva, Obama remobilitza Organizing for America, hi  reapareix i recupera el to càlid i intimista de la campanya. Es presenta gairebé com un  outsider, que té necessitat de l’energia de les bases per a vèncer els vells aparells. A la vegada, el vicepresident  Joe Biden intervé en l’espai internet per a demanar als militants alguns dòlars per l’organització.

El 20 d’octobre, més de mil esdeveniments locals, preparats gràcies a  Internet,  se celebren a tot el paísper a donar suports a la reforma de l’assegurança-malaltia.  Organizing for America demana també als seus partidaris que telefonin els membres del Congrés per impulsar-los a votar el projecte. Per a saber a qui trucar, l’internauta es connecta a l’espai internet, i tecleja simplement el seu codi postal. El nom i el telèfon del seu representant i del seu senador apareixen immediatament. Després de trucar, aquesta apareix a la pàgina d’acollida:   “Linda M., de Deep Run, Caroline del Nord, acaba de telefonar al senador   Richard Burr”. Resultat : més de 330.000 trucades en 24 hores.

Le Monde, 29/10/09

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code: