Nou Cicle

La Generalitat posa en marxa el cercador d’internet “Eureca!”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

eurecaEl Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, mitjançant la Subdirecció General de Biblioteques, ha posat en funcionament el cercador d’internet Enllaç Unificat a Recursos Electrònics de Catalunya (Eureca!), amb l’objectiu de facilitar l’accés a documents digitalitzats per institucions catalanes. Eureca! funciona de manera similar a la biblioteca digital Europeana, la Biblioteca Digital Europea, ja que incorpora automàticament les dades que identifiquen un determinat document digital i permet localitzar la pàgina original on es pot trobar el document seleccionat.

El nou cercador permet trobar documents digitalitzats penjats en els diferents servidors de les institucions, de manera que, si fins ara s’havien de visitar diferents pàgines i anar buscant en cadascuna de les col·leccions, ara en una sola cerca es pot accedir a tots els documents de les diferents institucions.

D’aquesta manera, si, per exemple, es busca informació sobre cartells de la Guerra Civil, apareixen fins a 883 resultats de diferents procedències. Si es busca informació sobre Jacint Verdaguer es troben fins a 141 resultats, que inclouen des de cartes seves dipositades a la Biblioteca de Catalunya fins al cementiri on es troba enterrat, amb informació recollida per l’Institut Cartogràfic de Catalunya.

Eureca! permet la cerca de qualsevol tipus de document digitalitzat com ara llibres, fotografies, mapes, cartells, etc., dels quals prèviament s’hagin incorporat les dades bàsiques d’identificació (com ara títol, autor, matèria…).

Actualment s’hi poden trobar referències de més de 170.000 objectes digitals presents a diverses col·leccions catalanes d’interès cultural i científic, com ara l’Arxiu de Revistes Catalanes Antigues de la Biblioteca de Catalunya; les Revistes Catalanes amb Accés Obert de la Biblioteca de Catalunya, el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya i el Centre de Supercomputació de Catalunya; la Cartoteca Digital de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, o Escena Digital del Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Institut del Teatre,
entre d’altres.

Progressivament s’hi aniran afegint les referències de documents digitalitzats a arxius, museus i materials audiovisuals catalans o d’interès català. D’aquesta manera, Eureca! oferirà un primer inventari del material digitalitzat i disponible a internet d’un autor o d’una temàtica concreta.

L’Enllaç Unificat a Recursos Electrònics de Catalunya també incorpora la funció d’ampliar la cerca realitzada a Europeana, la Biblioteca Digital Europea, o cercadors d’internet com Google. La biblioteca multimèdia Europeana (www.europeana.eu), promoguda per la Comissió Europea, té una versió en català, feta per la Biblioteca de Catalunya, que hi ha aportat més de 10.000 objectes digitals, amb previsió de creixement, entre els quals hi ha manuscrits, incunables, fotografies i enquadernacions artístiques.

El programari que utilitza Eureca! és el mateix que actualment utilitzen institucions com la Universitat de Minnesota, la Biblioteca Nacional de Dinamarca, el Boston College o les biblioteques d’Oxford. Amb aquest nou cercador, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació vol facilitar la difusió del patrimoni digital de Catalunya i augmentar la visibilitat de les col•leccions digitalitzades o d’interès català.

Enllaços relacionats:
Eureca!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code: