EspanyaPortada

Josep Oliver: Rehabilitació, lloguer i ocupació

La proposta del Govern per a un acord polític que rellanci l’ocupació a Espanya ha trobat en el foment de la rehabilitació residencial un dels eixos més destacats. I això perquè un horitzó amb elevat atur estructural i un dilatat període de recuperació de l’ocupació, que no sembla possible abans del 2016 o el 2017, emergeix com un sever problema per a aturats, finances públiques i la nostra capacitat de generar renda.

Les mesures proposades només parcialment són les necessàries. No hi ha cap referència al lloguer, malgrat que el mateix Govern ja ha posat en marxa iniciatives en aquest àmbit i que el projecte de llei d’economia sostenible també les contempla. Atacar l’atur en la construcció exigeix, també, mobilitzar els excedents d’oferta pendents de venda. I en un país en què amplis grups de la població, en especial els joves, han quedat exclosos del mercat immobiliari, l’opció del lloguer emergeix com una solució més que necessària.

En canvi, sí que hi ha propostes en l’àmbit de la rehabilitació. Per una part, reducció de l’IVA fins al 8% durant un període de dos anys i deducció extraordinària a l’IRPF de l’import d’aquestes millores, amb un màxim de 12.000 euros per a les les rendes de fins a 33.000 euros i una deducció decreixent a partir d’aquí. Per una altra, extensió de la reducció de l’IVA a les obres de rehabilitació estructural. Les mesures són necessàries. Però potser no són suficients per crear els 350.000 llocs de treball que espera el Govern, sinó per evitar que el col·lapse de la construcció es passi de frenada: el pes de l’ocupació del sector sobre el total va caure, al final de la recessió dels primers anys de la dècada dels 80, fins al 7,4%. Aplicant aquest percentatge a la situació actual, implicaria una destrucció addicional de 350.000 llocs de treball. Si aquestes propostes aconsegueixen estabilitzar els prop d’1,7 milions d’ocupats en la construcció amb què s’espera que s’acabi el 2010 seran un èxit.

El Periódico

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button