Portada

Josep Maria Ruiz Simón: El partidisme invers

No resulta estrany que, durant els últims anys, el concepte de partidisme negatiu (negative partisanship ) s’hagi anat fent un lloc en la ciència política. El fenomen que es pretenia descriure amb aquesta locució quan es va encunyar encara no fa una dècada no ha deixat de créixer. Encara que la tendència a adoptar un comportament polític o a decidir el vot no per l’afinitat a un partit sinó per oposició a altres partits que disgusten o que, fins i tot, s’odien no sigui nova, sembla cada cop més general.

Però el fet més notable és l’augment de les estratègies de polarització i confrontació que conreen intensivament els sentiments que alimenten aquesta tendència per collir-ne els fruits. Els avantatges que prometen aquestes estratègies resulten temptadors. Tant per a aquells partits que aspiren a governar com per a aquells que ja governen. Per a aquests últims, el partidisme negatiu és una mina perquè millora les seves opcions de mantenir-se en el poder amb independència de l’opinió que mereixen les seves polítiques i la seva gestió. Als governants els resulten molt llamineres les estratègies que pretenen aconseguir que aquells que els van votar no canviïn el vot ni mostrin el seu allunyament abstenint-se per molt que els considerin uns traïdors, uns irresponsables o uns perfectes inútils. I per a l’oposició també resulta confortable pensar que no calen programes de govern atractius i sensats quan n’hi ha prou amb ser percebut per una majoria suficient com l’instrument més a l’abast per fer fora del govern aquells que odien.

Però el conreu intensiu del partidisme negatiu amb estratègies de polarització i confrontació té conseqüències. Com el sorgiment de formes de lideratge en què el líder pretén guanyar o mantenir suport per a ell i el seu partit explotant en els seus partidaris potencials la percepció que els qui abans eren adversaris polítics ara són enemics del poble i que ell mateix, encara que potser no sigui la personificació més carismàtica de la nació que aquests rivals volen suposadament destruir, és qui millor representa en caricatura en el present el menyspreu i l’odi contra aquests enemics que comparteixen. Els efectes de la irrupció d’aquestes formes de lideratge fins i tot en vells partits de govern que han pretès beneficiar-se electoralment presentant caps de llista de perfil antiestablishment s’han pogut constatar més d’un cop els últims temps. Aquests efectes tenen molt a veure amb la lògica amb què s’argumenten, que promou que els seguidors habitin mentalment en una realitat basada en la imatge del moment d’excepció o de la nació en perill en què la constitució, les lleis i la separació de poders deixen de veure’s com a garanties i apareixen com a noses insuportables i il·legítimes per a la democràcia. Els fets del Capitoli poden interpretar-se com una conclusió treta d’aquestes premisses. I també il·lustren fins a quin punt el consum polític d’estratègies de confrontació per conrear el partidisme negatiu pot alimentar les conspiracions sedicioses i perjudica seriosament la salut de les institucions democràtiques.

La Vanguardia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button