Portada

José Rodríguez: La situació de la dona en el mercat laboral el 2014

mujeres-vida-laboralUn dels indicadors d’igualtat entre homes i dones és la situació d’aquesta en el mercat laboral. Una societat més igualitària no tindrà factors determinants en el mercat de treball com els nivells de renda, salari, promoció professional, categories, presència en determinats sectors, temporalitat, etc… que siguin diferents segons el gènere.

Però la realitat és molt dura, segons l’informe de la UGT de Catalunya, “Ofensiva contra la igualtat“, informe sobre la situació de la dona al mercat laboral en el mercat laboral català (i també en l’espanyol) segueix havent-hi una situació de desigualtat. Les dones cobren per hora un 20% menys de mitjana que els homes i tenen taxes d’activitat i ocupació uns 10 punts inferiors a aquests (encara que en aquest aspecte estan retallant camí).

On és la font d’aquesta dualitat en el mercat laboral? S’han identificat quatre punts des d’on trobar-les:

1) Les dones a igualtat de categoria i sector cobren menys. Moltes no aconsegueixen els plusos d’antiguitat, millores voluntàries, etc… que si aconsegueixen els seus companys, altres estan contractades per a la mateixa funció en categories inferiors, o aconseguint llocs de responsabilitat no milloren la categoria laboral.

2) Els sectors més feminitzats són els que pitjors salaris generen. Els sectors productius de poc valor afegit, les funcions de cuidadors, el sector de l’hostaleria i serveis de menys valor afegit són els que més contracten les dones.

3) 1 de cada 4 dones treballa a temps parcial, en el cas dels homes és només 1 de cada 14. Els treballs a temps parcial, no tots, solen ser de menor valor afegit, menor salari i són més precaris.

4) La maternitat segueix expulsant les dones del mercat laboral. El 93,5% de les excedències per maternitat o paternitat les realitzen les dones i la taxa d’ocupació entre les dones cau 20 punts quan passen a ser mares, és a dir segueixen abandonant elles el treball per tenir cura dels fills.

Tot això se suma per generar una dualitat en el mercat laboral que perjudica les dones.

La següent Infografia basada en l’informe “Ofensiva contra la igualtat“, informe sobre la situació de la dona al mercat laboral, de la UGT de Catalunya, el mostra més detalladament.

Podeu consultar la Infografia, ací.

Bloc de José Rodríguez

Un comentari

  1. Hola Jose

    He escrito una colaboración para La Independent (laindependent.cat) y he usado vuestra foto, pero he puesto la referencia y el enlace. Espero que no t e moleste

    saludos

    Julia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button