Nou Cicle

Jordi Mercader: Ni Puigdemont avala Puigdemont

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

puigdemontmasLa decisió del govern de la Generalitat de no acusar CDC per l’espoliació del Palau de la Música només és defensada al Parlament per dos diputats de JxS. Oriol Junqueras i ERC van votar amb l’oposició i Carles Puigdemont i PdeCat es van abstenir. El debat va servir per condemnar políticament el suposat finançament il·legal de Convergència, però no tindrà efectes pràctics per arribar massa tard. Els advocats del consorci ja havien renunciat a l’acusació particular, seguint les ordres de l’executiu català.

La sessió parlamentària en què es van votar dues propostes de resolució, una de la CUP i una altra de CSQEP, per forçar l’executiu a modificar la seva decisió de no acusar CDC per la suposada finançament il·legal des del Palau de la Música va suposar una derrota històrica per al govern català. Una situació parlamentària esperpèntica. Ni el president, ni el vicepresident, ni cap dels consellers que són diputats van votar en contra de la petició de l’oposició de desautoritzar al govern.

L’auto desautorització del propi govern tindrà efectes polítics i potser acadèmics per la singularitat de la situació, però cap efecte judicial atès que els escrits d’acusació ja han estat presentats. Paral·lelament al debat al Parlament, a la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el fiscal presentava les seves peticions de condemna: Fèlix Millet (14 anys i 9 mesos i multa de 22 milions d’euros) i Jordi Montull (10 anys i 10 mesos i 22 milions de multa) han vist rebaixades les seves penes gràcies al pacte per inculpar CDC; molt més gran ha estat la rebaixa de condemna sol·licitada per Gemma Montull (de 25 anys a 2 anys) en virtut del mateix pacte. També la pena inicial de l’extresorer de CDC ha quedat reduïda a un terç de la petició, quedant-se en 8 anys de presó.

Cap grup del Parlament, excepte els diputats del Pdecat, van subscriure la tesi del conseller de Cultura, Santi Vila, i del portaveu d’aquest partit, Albert Batet, en el sentit que acusar CDC d’apropiació indeguda pels 6,6 milions d’euros que van arribar a les seves arques provinents del Palau de la Música, era tant com fer seguidisme de la Fiscalia i dels dos principals acusats. Tot i això, no es van atrevir a votar en contra de les propostes de resolució i van optar per l’abstenció, evitant la condemna política explicita a CDC, deixant, però, a la intempèrie la decisió del seu govern de mantenir al consorci del Palau al marge de l’acusació.

L’oposició i la CUP van considerar simplement un deure moral i exemplaritzant que el govern acusés CDC per un finançament irregular que, en paraules de Lluís Rabell, va permetre el dopatge financer electoral de Convergència: “hem estat governats per un partit dopat“. ERC va mantenir que la seva condemna a l’actuació de la Generalitat en el cas del Palau responia a la seva lleialtat al govern “que està implantant mesures contra la corrupció” i al seu compromís “amb la República que s’està construint“. Germà Bel, diputat independent de JxS, un dels dos vots fidels a la decisió de mantenir a la Generalitat al marge, presa per Puigdemont a la vigília, encara que ni tan sols ell la va recolzar en el ple, va argumentar que “si hi ha hagut espoli, qui ho ha pagat ha estat el contribuent, no al Palau, en conseqüència, no cal indemnitzar al Palau sinó al contribuent “.

Les conseqüències del debat sobre el cas pràctic de la corrupció al Palau de la Música estan per veure. La divisió de JxS, la solitud dels joves del PdeCat en la seva resistència a condemnar l’actuació dels seus majors de CDC, la contundència de la CUP en els seus atacs a la passivitat del govern que donen suport, la distància presa per ERC no només respecte del PdeCat sinó també del govern que comparteixen s’han exposat al president Puigdemont a una situació mai vista al Parlament de Catalunya i potser en cap altre parlament. I el van obligar a un acte de funambulisme sense precedents per no quedar-se sol amb els dos diputats fidels.

La iniciativa de la Fiscalia de querellar-se contra la consellera de Governació per iniciar els tràmits per comprar unes urnes com les que al seu dia va adquirir la Junta d’Andalusia ajudarà a pal·liar l’episodi de desunió. No obstant això, ERC ha enviat un missatge inequívoc: només la corrupció pot entorpir l’aliança independentista. El proper episodi està a la volta de la cantonada. El jutge instructor del cas del 3% ha sol·licitat al TSJC l’obertura d’una investigació contra Germà Gordó, diputat de JxS i conseller de Justícia amb Artur Mas.

Plural

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code: