Portada

Jordi Homs: La democràcia com a futur

mansA tota hora una paraula concentra la ira de molta gent, atrapada entre el vot dipositat i la confiança traïda. Així la política esdevé nino de fireta de carrer, o abocador de masses misèries humanes, tot un tractat de malfiança i desautorització. Una bromera plena d’ambició, cobdícia i poders omnipresents, empastifa institucions, governs i partits, i deslegitima l’enorme aportació que han fet i fan, tants homes i dones, mitjançant la participació política, i el seu sentit de compromís social.

No cal confondre la part amb el tot, però tot aquest estat d’ànim, el qual iguala sovint a tots els partits, a tots els polítics, a tots els poders de l’Estat, senyalant, especialment, als que han tingut i tenen responsabilitats de govern, com a responsables decisius per les seves accions i omissions, en conduir el país, a una crisi molt profunda, que és social, econòmica, política, a l’hora.

El triangle pobresa, atur i corrupció és una bomba de rellotgeria, que explotarà, puix que una societat urgida de solucions i resultats, rep com a resposta: Nepotisme, enriquiment il·lícit i ús i abús de les administracions, per part de destacats dirigents polítics, sense atendre a colors, o suposades ideologies, malauradament, provocant una erosió del sistema democràtic, mai coneguda.

En aquest moment, els fets aïllats deixen pas a una constatació de masses complicitats necessàries, veritables xarxes que conviuen, fins ara en el delicte immune, generant una descomposició del sistema democràtic, molt preocupant, la qual agreuja la crisi, i dificulta molt més, la sortida d’aquesta.

Més enllà de demanar dimissions, justícia ràpida i exemplar i eleccions anticipades, davant el degoteig inassolible de casos que afecten directament a la malmesa credibilitat política del cap de l’Estat, o del President del Govern d’Espanya o del President de la Generalitat de Catalunya,  i/o dels seus entorns polítics orgànics, així, com episodis gens defensables de càrrecs públics, de tot color i procedència, els quals ja fa temps, no diferencien interès públic i privat, porten a un rebuig social tan ampli de tota “la classe política“, que obliga a tots els demòcrates, a tots els partits democràtics, a totes les institucions públiques, a reaccionar, o ésser arrossegats per la seva ceguesa o complicitats vàries, a la pèrdua definitiva de tot crèdit i suport social i electoral significatiu.

Cal un exercici urgent d’autocrítica profunda, al mateix temps que un gran acord de país, impulsor d’una gran reforma constitucional.

Solament des d’una convicció en un procés de regeneració democràtica que retorni poder de decisió, control i avaluació a la societat, als electors, es pot reaccionar, sinó la recuperació és impossible.  Cal una transferència real i efectiva de poder dels aparells partidaris a la ciutadania, dels poders de l’Estat a la societat.

Un gran acord democràtic, que possibiliti i garanteixi la independència dels diferents poders, llistes obertes i territorialitzades, limitació de mandats, sistema de finançament clar i avaluable dels partits, concentració d’eleccions, regulació per llei totes les condicions i requisits econòmiques, jurídiques d’entrada i sortida dels càrrecs electes, delimitació de la dimensió i funció de la representació política a les institucions, configurant una Administració, amb autonomia professional, impedint tota politització, simplificació d’estructures solapades, o innecessàries.

Un gran pacte social que defineixi el dret a decidir del poble sobre els assumptes de màxima transcendència a cadascun dels àmbits territorials. Tanmateix, comporti un abaratiment substancial dels costos del sistema democràtic, com la determinació d’institucions avaluadores independents dels resultats, i del grau d’eficiència i eficàcia del sector públic.

Finalment, un gran consens polític que engegui  l’impuls d’un model d’Estat Federal, plurinacional i financerament, sostenible i equitatiu.

Un altre vegada, el pensament reformista, democratitzador, progressista, emergeix de la realitat social, com a únic motor de canvi i millora social, incipient i convulsament,  per diferents vies, expressant un nou pensament per a la complexitat, la diferència, i la pluralitat, en un nou ordre, mitjançant una nova cultura política, i una nova ètica del compromís social.

A voltes, ensems les organitzacions tradicionals de l’esquerra, creixen moviments, xarxes, realitats socials, que partint del fet arrelat al territori, a complicitats compartides, a interessos sectorials, a mobilitzacions aglutinadores, a vivències culturals identificants, o a situacions vitals comunes, representen ja tendències clares de com la població va responent a les diferents crisis.

És urgent i necessari que totes les energies, potencials i capacitats de transformació social al servei de la majoria, que arreu pateix els efectes d’un ultraliberalisme fonamentalista, conflueixin en estratègies d’intervenció social, econòmiques i polítiques, que empenyin cap una alternativa, que en primer lloc, plantegi l’aprofundiment democràtic, com a element imprescindible per a vèncer la batalla pacífica contra la regressió econòmica, contra la degeneració democràtica, i contra tot tipus de corrupció política, practicada per a aquells que veuen l’únic poder efectiu en el diner.

Aquí rau una part molt important de la possibilitat d’invertir aquesta tendència a un empobriment material i moral, en la qual estem instal·lats com a poble, tots i totes, des de fa masses anys, que comporta una crisi, molt més que econòmica, una crisi que afecta als pilars de tota la nostra organització social.

Decididament, cal aixecar, sense perdre ni un minut, una nova bandera, la de la democràcia real, de qualitat, al servei de tots/es i símbol del poder de tots/es. Així, tancarem d’una vegada per totes, aquest període tant decepcionant i lesiu, retornant  la política democràtica al seu lloc: El de la dignitat, el del prestigi i el del bon govern.

Sentir, Pensar, Actuar, bloc de Jordi Homs

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button