Portada

Javier Mariscal: Steve Jobs, el risc pot triomfar

Per què tots els dissenyadors gràfics del món només treballen amb ordinadors Mac? Per què hi esteu tan penjats? Moltes vegades m’ho han preguntat i normalment la gent pensa que és pel disseny de les pantalles i els aluminis i el blanc i tot això que es diu estil Mac. Tot això no seria suficient, encara que és important l’estètica, seria massa banal. Si tots els gràfics treballem amb Mac i seguim sent fidels a aquesta dictadura és perquè des del principi Apple neix amb una filosofia, una manera de fer que encaixa perfectament amb les necessitats i la manera de treballar del món gràfic.

El primer Mac, el Macintosh 128, que es va començar a comercialitzar, crec, el 1984, va ser una revolució. Per primera vegada un ordinador el podia utilitzar i comprendre qualsevol persona en un minut. Era com una joguina i era per tenir-lo a casa, al costat del cafè. Era com una màquina d’escriure en què, a més, podies integrar dibuixos molt primitius amb textos.

Ja no necessitaves a un tècnic amb bata blanca, que era el que sabia com funcionava això de la informàtica. No era una màquina només per a la comptabilitat, les estadístiques i aquestes coses tan serioses. Era una joguina intel·ligent i, sobretot, intuïtiva. Hi havia dibuixets molt petits, que t’indicaven les eines de dibuixar, esborrar, copiar, ampliar o pintar.

Aquestes petites joguines o màquines d’escriure i dibuixar primitives, van evolucionar molt ràpidament. El Mac 512 doblava la memòria, tenia una impressora làser i, sobretot, un programa per a la composició, el PageMaker. Això començava a ser molt interessant.

Jo crec que aquí va començar tot. Els dissenyadors gràfics van trobar una nova eina amiga, fàcil i fiable. Des de llavors, la filosofia, la qualitat, el sistema intuïtiu i gràfic d’icones, els programes, la interfície, no ha canviat, simplement cada any ha anat millorant. Els Mac han anat creixent i cada vegada són màquines més segures i eficaces. Les innovacions no eliminaven tot el que ja havies après o guardat. Un nou sistema operatiu et respectava les teves llibreries i seguies amb les teves coses, però sempre millor.

Apple sempre anava molt per davant de totes les altres companyies informàtiques. Sis anys més tard anaven apareixent aplicacions o sistemes operatius com el Windows que eren males còpies i res fiables del que tu ja tenies al teu Mac.

Això per un professional de la cosa gràfica era fonamental. Així es va establir aquesta relació emocional amb la marca. Innovació i fiabilitat. Cada any et sorprenien i et milloraven el teu sistema de treballar, de viure. Els Mac, a més de ser més bonics, eren millors, eren molt més guais. Aquesta empresa t’abduïa de manera que pagaves els ordinadors molt més cars i no et senties estafat, els pagaven amb un somriure de total felicitat.

Qui hi havia darrere? Qui eren aquests paios que s’avançaven als teus problemes i els resolien millor del que tu haguessis esperat? Havien de ser molt bons, sabien innovar, és més, sabien on innovar, on investigar, com muntar equips de treball per tasques diferents. Tenien noves idees i sabien com posar-les en marxa.

Val, sí, però també sabien com comunicar-les, com i quan vendre-les. Bé, ara que s’ha mort, tots ho sabem: darrere sempre hi ha estat un noi que no va acabar la universitat i que no sabia construir ordinadors.

Steve Jobs, Esteban Currito crec que es diria si hagués nascut a Cadis. L’únic que ha aconseguit que la gent pagui per escoltar música en una botiga on la gent treballa per oferir aplicacions per als seus productes.

Ordinadors que dibuixen, que fan fotos i pel·lícules, màquines per compondre música, gravar i editar, telèfons que et diuen on tens un bon restaurant a vint metres d’on et trobes, una tauleta per llegir les revistes amb les fotos en alta definició.

Potser, el millor d’aquest noi Steve és que sempre ha sabut crear nous productes per millorar la nostra vida i al mateix temps que li paguem una pasta per les seves meravelloses idees, tot això sense haver de posar-se una corbata.

El Mac, Pixar, el Next, iPod, iTunes, iPhone, iPad, I love Jobs.

Gràcies per saber que el bon rotllo, les coses ben fetes i el risc poden triomfar i connectar amb molta gent. Gràcies per fer-te milionari venent intel·ligència bella. Adéu.

Homentge a Steve Jobs

El País

 

omentaris

  1. Tot el que es diu a l’article és cert. A més, des del principi el Mac ha estat orientat a la indústria del grafisme i les impremtes. Els seus programes eren compatibles amb les màquines d’aquesta indústria, pàginació, impressores, etc..

  2. Tot el que es diu a l\’article és cert. A més, des del principi el Mac ha estat orientat a la indústria del grafisme i les impremtes. Els seus programes eren compatibles amb les màquines d\’aquesta indústria, pàginació, impressores, etc..

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button