Nou Cicle

Jaume Boix: Un abans i un després?

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Un abans i un després? Permeti que en dubti. Després de la mani estarem millor que abans? Pensar que perquè s’ha sortit al carrer les coses seran diferents és una ingenuïtat. Les coses canvien perquè algú les fa canviar i tota altra cosa és fer volar coloms.

I què es vol canviar? Ho sabem? No, no em digui independència i menys sobiranisme perquè això no vol dir res. O digui’m què vol dir exactament. Quin camí, quines passes, amb quin consens i quina cohesió social interna, amb quina relació econòmica, cultural, financera, logística, comercial, educativa, esportiva amb Espanya i amb Europa i amb la Mediterrània i amb Amèrica i amb l’Orient llunyà, quin suport internacional, quin capital, quina eficiència en les empreses, i en les escoles i les universitats, quines infraestructures, quina competitivitat, quines estructures estatals, quines…

Hem de canviar la Constitució? O això ni cal provar-ho? Hi ha alguna altra via per la secessió? La independència s’aconsegueix sortint al balcó de la plaça de Sant Jaume i proclamant-la amb dos pebrots, com alguns es pensen, o això ja s’ha vist que no porta enlloc? De què estem parlant quan parlem d’un abans i un després, que res no serà igual, que no hi ha marxa enrera…?

Necessitem un programa –i algú que el formuli, el defensi i l’apliqui–;  necessitem actuacions reals, tangibles, viables. Necessitem canviar coses concretes que tinguin resultats positius. I primer de tot, saber exactament què. Canviar la Constitució? Concert econòmic? Grup parlamentari propi pel PSC? Unitat d’acció dels grups catalanistes a Madrid? Una nova solidaritat catalana amb llistes comunes i compartides per obtenir una majoria esclatant al Parlament? Hi ha molt soroll, però…, per no res?

Algú ha de proposar mesures concretes i això ho han de fer els líders polítics. Ara: ho han de fer amb intel.ligència, coratge, prudència, generositat i pragmatisme , i no amb polítiques de campanar i de vol gallinaci que, per desgràcia, són les que dominen.

Nació Digital.cat http://www.naciodigital.cat/opinionacional/noticiaON/808/molt/soroll

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code: