Nou Cicle

James Bloodworth: Per què el sistema educatiu finlandès és tan bo?

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

educacioAvui es donaran a conèixer les taules de classificació internacionals que comparen els estandars escolar, i s’espera que hi aparegui el Regne Unit darrere de la Xina, Corea del Sud i Finlàndia.

És en aquest darrer en la que vull centrar-me, ja que Finlàndia està constantment a la part superior dels sistemes educatius internacionals. Encara que ha baixat lleugerament en el nou rànquing situant-se darrere d’alguns dels sistemes de l’Àsia oriental, el model educatiu finlandès no empeny cap a fora als examinats que no compleixen en la forma en què ho fan, per exemple, els sistemes xinesos i sud-coreans.

David Cameron també va escollir a Finlàndia com un país que la Gran Bretanya faria bé en emular pel que fa a l’educació.
Tot i que incòmode per a Michael Gove, una mirada més propera a les escoles finlandeses revela un sistema educatiu basat en principis socialdemòcrates.

Per què tenen les escoles finlandeses tant d’èxit? Heus aquí per què:

1. Els nens a Finlàndia no comencen l’escola fins als set anys

A Suècia, Dinamarca i Finlàndia, l’escola no comença fins que els nens són més grans de set anys. De fet, malgrat el fet que els escolars anglesos comencen als cinc anys la majoria dels nens a Europa comencen l’escola més tard. D’acord amb un estudi recent de la revisió primària de Cambridge: “La suposició que una edat d’inici primerenca és beneficiós per a l’assoliment posterior dels nens no està ben recolzat en la investigació i, per tant, la qüestió segueix oberta.”

2. Pocs exàmens i sense deures fins a l’adolescència

Els nens a Finlàndia tenen més temps per ser nens. A Finlàndia només hi ha 12 alumnes per mestre, és a dir, els estudiants tenen prou interacció amb el professor a l’aula. En lloc dels exàmens, els resultats escolars es mesuren utilitzant enquestes per mostreig. A tots els nens se’ls ensenya a la mateixa classe i es fa una prova estandarditzada als 16.66 per cent dels estudiants que van a la universitat.

3. Tots els mestres han de tenir un títol de mestratge

Tots els professors han d’estar qualificats almenys a nivell de mestratge, amb el grau totalment subsidiat.

4. El sistema escolar està totalment finançat per l’Estat

Les escoles de Finlàndia estan finançades amb fons públics. No hi ha escoles secundàries, escoles privades, escoles religioses o acadèmies. També estan a càrrec d’experts en educació i no dels polítics i homes de negocis. Com un estudi recent de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) va afirmar: “La igualtat és la paraula més important en l’educació de Finlàndia”.

5. Als professors finlandesos se’ls concedeix un alt grau d’autonomia a l’aula

Els mestres estan valorats a Finlàndia, i com a resultat se’ls hi dòna confiança per ensenyar. Els professors a Finlàndia també passen menys temps a les aules que els seus homòlegs nord-americans o europeus i per tant tenen més temps per treballar en el pla d’estudis i en el seu desenvolupament personal.

6. Els escolars a Finlàndia tenen 75 minuts de descans al dia

També s’enfoca més en el camí de les arts i artesanies i en l’aprendre fent, en lloc de la memorització rutinària. Com afirmen els autors d’un estudi de 2008 els beneficis del temps de descans/esbarjo: “L’hora del pati segueix sent una de les poques vegades durant el dia escolar en que els nens tenen el temps i l’oportunitat d’interactuar amb els seus parells en els seus propis termes. A través de la interacció al pati, els nens aprenen habilitats socials, com ara la forma de cooperar i el compromís i la forma d’inhibir l’agressió. Eliminar o reduir l’esbarjo destrueix aquestes oportunitats d’aprenentatge”.

7. Totes les escoles es basen en el mateix grup de professors amb formació universitària

Per tant hi ha moltes menys possibilitats que un nen acabi en una mala escola, independentment del lloc on el nen viu. Per contra, les propietats de la Gran Bretanya a les zones de captació desitjables costen de mitjana un 42 per cent més, el que significa que els llocs amb les millors escoles solen ser arrabassats pels fills de pares de classe mitjana.

8. No existeix la repetició de curs o les expulsions

Segons l’OCDE, els països on les escoles impedeixen avançar o fer fora els estudiants amb baix rendiment acadèmic “tendeixen a tenir sistemes educatius més febles, més cars, i socialment menys equitatius”.

9. Sindicats de docents forts

El 96 per cent dels professors finlandesos estan sindicalitzats, segons el New York Times. El sou inicial per als docents és relativament modest, però els professors de secundària amb 15 anys d’experiència cobren el 102 per cent del que altres graduats universitaris finlandesos.

10. Llicència de maternitat per als pares de preescolar d’alta qualitat

Finlàndia ofereix tres anys de permís de maternitat i guarderia subvencionats per als pares. També proporciona educació preescolar per a tots els nens de cinc anys. El 97 per cent dels nens de sis anys d’edat van a l’escola preescolar pública.

Left Foot Forward

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code: