Espai socialistaPortada

Iñaki Ellakuría: El PSC posa en marxa el seu procés de refundació

llavorEl PSC arrencarà dissabte que ve a Barcelona un procés de mutació, tan atractiu com d’incert final. Una decisió que ve forçada per la seva gradual pèrdua de vots en totes les cites electorals des de 1999 -els sondejos no auguren millores a l’horitzó i per l’obligació peremptòria d’adaptar les estructures i la cultura interna de la veterana formació, peça central durant 37 anys de la política catalana, a les noves formes d’interlocució amb la societat.

Un mal que, d’altra banda, el socialisme català comparteix amb els seus cosins del PSOE i els seus companys de la socialdemocràcia europea.

El primer pas en aquest camí de “rearmament ideològic”, amb el federalisme i la lluita per la igualtat com a eixos, serà la celebració sabatina d’una conferència oberta, al Palau de Congressos de Montjuïc, que vol esdevenir un “crida” a els “sectors més dinàmics” de la societat i que comparteixen amb el PSC els “valors progressistes”.

No volen, per exemple, repetir la desconnexió que van patir durant l’explosió juvenil dels “indignats” i altres mobilitzacions socials al marge dels partits tradicionals.

Un compromís d’actualització que va adquirir Miquel Iceta quan va assumir al juliol la primera secretaria del PSC i que busca fomentar un debat sense embuts, sense prejudicis, apriorismes, ni avinences sobre el futur de l'”esquerra transformadora”. “Volem obrir-nos a la societat, demanar a aquells ciutadans amb vocació de progrés, i que per una raó o una altra no ens veuen ja com a referents, que s’impliquin en la redefinició del que ha de ser el socialisme del segle XXI”, explica Daniel Font, organitzador del projecte.

Per ara han confirmat la seva intervenció dissabte el cineasta Jordi Solé, Rosa Cadenas, presidenta de la Federació de Discapacitats de Catalunya, Carme Valls, de Federalistes d’Esquerres, el secretari general d’UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, i el secretari general de CCOO Joan Carles Gallego.

Aquesta voluntat de transversalitat, assegura Font, es veurà reforçada amb la participació de membres de CiU i ICV, a més de representants de sectors progressistes de l’Església, en els diferents fòrums oberts de debat que, tant a la Xarxa com de forma presencial, s’aniran celebrant al llarg de 2015. I que desembocaran, a principis de 2016, en un “congrés obert” que, a més d’escollir la nova cúpula del PSC, articularà les millors idees i propostes que hagin aflorat. Novetats ideològiques però també internes. El congrés escollirà un òrgan de direcció anomenat “consell obert, compost per dirigents del PSC i representants de la “societat plural” que exercirà de guia i control de la nova cúpula.

“El PSC, que ha estat una gran força de canvi en el passat, ambiciona tornar a ser-ho, per això comença per canviar el mateix”, assenyala el manifest d’aquest procés. Potser la seva última oportunitat per no repetir la història d’auge i caiguda del PSUC o del PASOK grec.

La Vanguardia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button