Eleccions al ParlamentPortada

GRUP PRÒLEG: VOTAR PER AVANÇAR

Els ciutadans catalans han estat convocats per elegir els seus representants al mig d’una profunda crisi de múltiples dimensions: sanitària, econòmica, social i institucional. La fatiga política que pateixen els ciutadans i les condicions materials del vot poden fomentar la inhibició electoral. Creiem, però, que una alta abstenció seria un mal punt de partida per afrontar els reptes que ens desafien com a societat. Per tant, animem a la ciutadania a superar les resistències i dificultats de la participació i a exercir el seu dret a vot.

Ho fem perquè creiem que -amb totes les seves febleses- la política democràtica és l’única que ens permetrà alliberar-nos de l’estancament que patim i evitar el risc d’un declivi col·lectiu, exacerbat ara per les conseqüències de la pandèmia. El pluralisme de la societat catalana ofereix enfront de la crisi diverses opcions polítiques. Les capacitats i els límits d’aquestes opcions s’han manifestat des del govern i des de l’oposició. Des del nostre punt de vista, no s’ha donat fins ara una resposta adequada a la necessitat de corregir la situació, tal com exigeixen els ciutadans. Amb les eleccions, tenim ara l’oportunitat de donar un gir positiu a aquesta situació.

Per la nostra part, seguim creient que les esquerres catalanes tenen actualment una responsabilitat particular en l’esforç per aconseguir aquesta recuperació col·lectiva. Ens agradaria subratllar que els principals objectius d’aquesta tasca haurien de ser:

Gestionar de manera justa i eficient la reparació dels estralls produïts per la pandèmia i la transformació del model socioeconòmic;

-Donar prioritat a la satisfacció dels drets dels sectors socials més vulnerables amb polítiques socials i fiscals equitatives;

-Participar activament en les estratègies de recuperació i transició que s’estan organitzant des del govern de l’PSOE-UP i a nivell de la UE;

-Reforçar els contactes ja iniciats entre els governs de l’Estat i la Generalitat per desbloquejar el bloqueig institucional i explorar vies de sortida, inclosa la posada en llibertat dels dirigents catalans empresonats.

Creiem que les esquerres catalanes poden assumir conjuntament aquests objectius, restaurant a casa nostra la idea que la política democràtica no es practica amb la imposició unilateral de les posicions pròpies, sinó mitjançant la conversa contínua entre diferents opcions que busquen el punt de trobada acceptable per la majoria social. Quan això no s’intenta o s’ignora, s’obre la porta al creixement de posicions antidemocràtiques i xenòfobes, tradicionals o renovades.

En aquest moment es fa més evident la responsabilitat de tots. Per aquest motiu, ens permetem fer una doble crida. Demanem als nostres conciutadans que -tot i la fatiga política i de les circumstàncies desfavorables que ens envolten- facin ús del seu dret a vot. I demanem a les forces catalanes d’esquerra que orientin el seu treball polític amb una visió a llarg termini i amb la disposició a concertar esforços en benefici de país.

3 de febrer de 2021


El GRUP PRÒLEG està format per Jordi Amat, Marc Andreu, Marga Arboix, Oriol Bartomeus, Laia Bonet, Joan Botella, Victòria Camps, Joan Coscubiela, Jordi Font, Mercedes García-Aran, Oriol Nel·lo, Raimon Obiols, Lluís Rabell, Joan Subirats, Marina Subirats i Josep M. Vallès.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button