Nou Cicle

França: per una llei de quota femenina en els consells d’administració

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Consejo_de_Adm_de_JecomusaFa un temps, la necessitat d’augmentar el nombre de dones en els consells d’administració de les empreses franceses era un combat essencialment femení“, escriu Annie Kahn al diari Le Monde, tot afegint que “Aquesta època  sembla definitivament superada“. 

  “Som favorables a una llei que imposi un número de representants de cada un des dos sexes almenys igual al 40 %. Aquesta obligació legal hauria d’aplicar-se a totes les societats cotitzades en borsa i a les empreses d’una certa talla -alments 1000 assalariats, per exemple – aixi com a les empreses públiques i mututalistes” ha declarat, el  15 de setembre Daniel Lebègue, prsident de l’Institut francès d’administradors (IFA), en el curs d’una conferència sobre ” Com accelerar l´accés de les dones als consells d’administració, organitzada  per  l’IFA, l’ European Professional Women’s Network (EPWN) et l’ Observatoire sur la responsabilité sociétale des entreprises (ORSE).

El fet que “res s’hagi mogut en quatre anys” motiva aquesta ofensiva.  El 2005, Agnès Touraine, presidente d’Act III consultants, havia realitzat un estudi sobre la presència femenina en els consells d’administració. “Estic molt irritada”, s’ha exclamat en la conferència, “perquè estem exactament en la mateixa situació que fa quatre o cinc anys. És una constació de fracàs extraordinari.”

Les dones només representen el 9 % dels administradors dels grans grups empresarials francesos,  menys que a la major part dels països desenvolupats.  “Els consells són llocs de poder, protegits pels qui el detenten… Cal legislar”. Colette Lewiner, directora a Capgemini, diu el mateix : “El tema és cultural. No canviarem d’una manera natural. Cal una legislació”.

Hi ha estudis, recensats en l´informe publicat per  l’IFA, EPWN et l’ORSE, que proven que les empreses amb una representació de dones més forta a les instàncies dirigents són més eficients. L’argument segons el qual no hi hauria un planter suficient de dones preparades no s’aguanta: “El  problema és que són molt menys visibles.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code: