Nou Cicle

Eric Dupin: Per què Hollande serà elegit president el 6 de maig

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

És la  primera vegada durant la Cinquena República, que un president sortint no guanya la primera volta de les eleccions. Tota l’estratègia del candidat Nicolas Sarkozy, ha estat soscavada pels votants. Amb aproximadament el 27,1% dels vots emesos, segons els resultats gairebé definitius, el candidat de l’UMP ha estat avançat per un punt i mig pel del PSFrançois Hollande, que ha obtingut el 28,6% dels vots

Abans de la primera volta, els estrategs de l’Elisi confiaven que el seu candidat no tindria cap possibilitat de guanyar si no sorprenia arribant molt per davant en l’elecció del 22 d’abril. Aquest xoc tan esperat no s’ha produït.

Pitjor encara, tota l’estratègia de Sarkozy, inspirada per Patrick Buisson, en recuperar els vots del Front Nacional, ha fracassat. Amb un 18% dels vots, Le Pen va superar el rècord anterior que tenia el seu pare el 2002 (16,9%). Malgrat una campanya amb un tema vacil·lant, el FN ha fet un pas més en l’expansió de la seva influència.

Amb un 9,1% dels vots, François Bayrou ha registrat un veritable mal resultat en comparació al gran resultat de 2007 (18,6%). Amb una puntuació modesta, el candidat del MoDem haurà de lluitar per liderar, com tenia la intenció, el centre-dreta en les següents eleccions.

Un desengany per la dreta

La dreta ha obtingut un dels seus pitjors resultats en una primera volta de les eleccions presidencials. Si es sumen els vots de Sarkozy i Bayrou, que s’afirma de centre, representen només el 36,2% dels vots, mentre que l’esquerra, sense comptar-ne l’extrema, reuneix el 42% dels vots.

A l’esquerra, Hollande pot estar particularment satisfet amb un resultat que el col·loca al lloc més alt de tots els candidats socialistes en la Cinquena República, amb l’excepció de 1988, quan François Mitterrand tenia l’avantatge de ser el president sortint.

Els resultats de Jean-Luc Melenchon (11,1%) es poden considerar decebedors en comparació amb la seva ambició d’anar per davant de Marine Le Pen i el fervor de la seva campanya. El candidat del Front d’Esquerra però, ha instal·lat una nova força en el panorama polític. Que no té res a veure amb resultats ridículs del PCF a les eleccions (2% el 2007). Cal recordar que els candidats situats a l’esquerra del PS comptaven amb un total del 12,9% dels vots.

Amb el 2,3% dels vots, Eva Joly va confirmar els mals resultats que les enquestes anunciaven. L’electorat ecologista no ha desaparegut, però és compartit entre el vot d’Hollande i Mélenchon. També cal destacar l’èxit de Nicolas Dupont-Aignan, el candidat gaullista, que amb el 1,8% dels vots emesos, s’acosta al resultat de la candidata d’EELV.

En total, el balanç d’aquesta primera volta anuncia amb claredat la victòria d’Hollande el 6 de maig. Una enquesta del resultat de la segona volta d’Ipsos atorga el 54% dels vots al candidat socialista. Fins i tot prenent com a hipòtesi els vots més favorables a Sarkozy (utilitzant el simulador de Fondapol), surt com a vencedor el candidat socialista.

Cap escenari li dóna la victòria a Sarkozy

Hem atorgat generosament el 50% dels vots a Bayrou de la primera volta a Sarkozy contra només el 20% a Hollande i el 30% a l’abstenció (quan les últimes enquestes van mostrar que l’electorat centrista es dividia en tres parts aproximadament iguals entre elles).

Hem assignat al president sortint el 60% dels vots de Le Pen, només el 10% a Hollande i el 30% a l’abstenció electoral. Hem limitat al 80% el còmput de vot de l’electorat d’esquerres.

Malgrat aquestes condicions, Hollande s’emportaria un cop més, amb aquesta simulació basada en els resultats reals de la primera volta, el 50,2% dels vots. Això significa que si la votació del 22 d’abril anuncia una victòria, és sens dubte, la del candidat socialista el 6 de maig.

rue89.com

One Response to Eric Dupin: Per què Hollande serà elegit president el 6 de maig

  1. Pingback: Eric Dupin: Per què Hollande serà elegit president el 6 de maig | xcat.catxcat.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code: