EntrevistesEuropaPortada

Hannes Swoboda, president del Grup S&D al PE: “Culpo Rajoy i a Zapatero de desprotegir als seus ciutadans”

swoboda“És obvi que hem fracassat en la nostra gestió de la crisi”. Hannes Swoboda (Bad Deutsch Altenburg, Àustria, 1946) no té pèls a la llengua. El president del grup de Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu dispara a discreció des del seu despatx bruseliense. Exigeix ​​un canvi de política immediat. Si no, repeteix, Europa s’encamina al desastre.

Pregunta. El president de la Comissió, José Manuel Barroso, diu ara que l’austeritat ha sobrepassat els límits i esmenta una certa “fatiga europea”. Veu un canvi radical en les polítiques que dicta Brussel·les?

Resposta. Quan tenia més de 80 anys, l’excanceller alemany Konrad Adenauer va dir que no era massa vell per canviar d’opinió i ser més savi. Barroso és més jove, així que potser encara pot aprendre. La Comissió arriba molt tard, però és absolutament necessari que el canvi no sigui només en les declaracions, sinó en els seus actes. Aquesta política és un desastre no només perquè la gent protesti, sinó també perquè és ineficient.

P. Vostès, els eurodiputats socialistes, no van presentar una moció de censura a la Comissió. I els comissaris socialistes tampoc van alçar la seva veu. No són fins a cert punt coresponsables?

R. Portem anys criticant aquestes polítiques. Els comissaris socialistes estan en una situació molt difícil, però em consta que László Andor porta temps molt disgustat. Almunia, que dubtava més, també està sent més crític. Critic no només el contingut, sinó també amb els mètodes, per exemple, de la troica, a la que jo anomeno distroika, per tot el teixit social i creixement econòmic que ha destruït. Espero que en els propers mesos hi hagi cada vegada més governs que enviïn missatges clars a la Comissió.

P. Països tradicionalment europeistes s’allunyen més i més de Brussel·les. És la primera vegada que una majoria d’espanyols veu a Europa més com a problema que com a solució.

R. He dit a Barroso que és responsable que les seves polítiques tinguin cada vegada menys suport. Perquè la Comissió no ha de seguir només a Angela Merkel, sinó que hauria de proposar les seves pròpies idees. La meva gran crítica és que ningú a Europa està donant esperança. Diuen: “El proper semestre serà millor”, i és sempre pitjor.

P. Els italians van infligir una humiliant derrota al candidat promocionat per Europa, Mario Monti, i van recolzar el moviment antipolític de Beppe Grillo. A Portugal, el Constitucional acaba de tirar a terra les retallades que defensaven el Govern i Brussel·les.

R. Monti no va perdre per ser antieuropeu, sinó per ser un instrument de madame Merkel. L’important és canviar les polítiques, siguis proeuropeu o antieuropeu. Cal escoltar als ciutadans. Creus que la gent entén alguna cosa quan parlem d’Europa? El problema és aquest llenguatge que diu que no hi ha alternativa a l’austeritat.

P. El president del Consell, Herman Van Rompuy, acaba de repetir aquesta frase.

R. Aquest és el seu gran error. I tant que hi ha alternativa! Prenen als ciutadans per ximples, com si no entenguessin el que està passant.

P. Al nord també hi ha moviments contra el que consideren un malbaratament de diners a favor del sud. Hi ha marge per a un acord entre uns i altres?

R. Per descomptat que hi ha marge. Cal estrènyer els llaços. El sud pot aprendre del nord, per exemple, en bona gestió econòmica. Ara no hi ha cooperació. Fa mesos, o anys, que coneixíem els problemes de Xipre. Però ningú va treballar per una solució. Mentre creixia la bombolla immobiliària a Espanya, ningú va donar el senyal d’alerta no només per als espanyols, sinó per alemanys, austríacs o altres ciutadans que van comprar cases. Aquesta bombolla va ser un projecte comú europeu.

P. Cal avançar en aquesta cooperació per salvar la zona euro?

R. La Comissió té ara una enorme influència en les polítiques econòmiques dels països, i així és com ha de ser. Cal anar en aquesta direcció, però només en combinació amb polítiques socials que lluitin contra l’augment de la pobresa.

P. Aquest camí inclou un procés cap a alguna cosa semblant a un Estat federal europeu?

R. Cal anar per aquest camí, sobretot a l’eurozona. Però sense canviar polítiques, no hi haurà suport popular. Si a un aturat a Madrid li parles de l’Europa federal, et dirà: “Estàs boig? Primer dóna’m un treball i després podrem discutir”. L’Estat federal és necessari per solucionar els problemes econòmics.

P. Caldrà esperar fins a les eleccions alemanyes?

R. Alemanya serà molt més cooperativa. Crec que llavors serà possible donar passos, per exemple en la unió bancària.

P. Europa pot permetre’s el luxe d’esperar fins al setembre? No estem desaprofitant massa temps?

R. Cada mes que es perd és terrible. Espero que alguns elements canviïn abans. Però necessitem passos de Gulliver, que seran impossibles abans de les eleccions.

P. Què tothom parli de les eleccions a Alemanya, i no s’esmentin les europees de l’any vinent que no és la demostració d’un fracàs?

R. Merkel ha aconseguit una cosa molt bona per a ella i molt dolenta per a Europa: s’ha convertit en la gran líder d’Europa, encara que sigui en la direcció errònia, però ha creat més i més antipatia cap a Alemanya. I és un èxit molt perillós. No volem una Europa alemanya, sinó una Alemanya europea.

P. No són també les institucions europees les responsables de perdre pes?

R. Els caps d’Estat i de Govern van triar com a president de la Comissió al primer ministre d’un país petit. Està clar va ser un error. Va passar el mateix amb el president del Consell Europeu.

P. Molts alemanys es queixen pel que diuen d’ells al sud. I els ciutadans del sud protesten per unes polítiques que condemna a gran part de la societat a la pobresa i l’atur. Qui té raó?

R. Els dos i cap. És estúpid i no ajuda descriure Merkel com el dimoni i la nova Hitler. Però ella té la idea calvinista i luterana que ha de castigar la gent per fer el correcte. Les seves idees estan creant pobresa. Per descomptat que hi ha d’haver reformes. En molts països del sud cal canviar tot el sistema polític, no només retallar salaris i despeses. Merkel no és responsable que la descriguin com una nazi, però sí de crear el clima propici per a això.

P. Té Espanya marge per prendre una altra política?

R. No sola, sinó en cooperació amb Europa. No entenc per què Rajoy o Zapatero es van negar a prendre algunes mesures. Per exemple en els desnonaments. Com un país pot tolerar durant tant de temps que a la gent se la faci fora de les seves cases perquè no poden pagar alguns mesos? No pots dir que no és el teu assumpte. No culpo només a Merkel, culpo a Rajoy i a Zapatero de no haver protegit els seus ciutadans.

P. Concorreran els partits a les eleccions europees amb un candidat a president de la Comissió?

R. Els socialistes ho farem i el grup popular probablement també. És una mesura per reduir el dèficit democràtic, però és només un element.

P. Té por de veure un Parlament conquerit per forces antieuropees?

R. Sí. I per això crec que cal canviar. Tenim poc temps per a això. Només un any per canviar polítiques i actituds.

Entrevista de Luis Doncel per a El País

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button