Entrevista a Antoni Poveda: “El 2014 arrencarà el taxi elèctric metropolità”
La mobilitat i de manera especial un transport públic eficient, sostenible i no contaminant és, potser més que qualsevol altra, una qüestió genuïnament supramunicipal, dels més de tres milions d’habitants que comprèn l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Aquesta jove institució, en què governa un insòlit quadripartit integrat per convergents, socialistes, ecosocialistes i republicans, posa en marxa un pla perquè els vehicles elèctrics, en particular els taxis, no siguin una rara avis als carrers. El vicepresident socialista de Transport i Mobilitat i també alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, impulsa les energies netes i profetitza que comença un camí de futur.
-El petroli segueix regnant i el desenvolupament de la mobilitat elèctrica és molt lent i també costós. ¿L’Administració és capaç de capgirar aquesta situació?
-A l’AMB tenim la voluntat de fer-ho. Un dels objectius fins al 2016 és millorar la qualitat de vida retallant la contaminació, netejant un aire que respirem tots igual. Cada any quan arriben la tardor i l’hivern, Barcelona i el seu entorn superen la pol·lució mínima acceptable segons la Unió Europea. La consigna per corregir el rumb és més transport públic i menys transport privat. El primer és el nostre àmbit directe i aquí actuem. Tenim una de les flotes de busos més netes de les grans capitals mundials. Ara també potenciarem els vehicles elèctrics en la flota de taxis.
-¿Però hi ha la infraestructura perquè sigui possible?
-Ajudarem a crear-la juntament amb altres institucions com l’ajuntament de la capital i grans empreses com Nissan. Busquem camps d’actuació i fa pocs dies hem firmat a la fira de l’automòbil de Frankfurt un conveni amb el fabricant japonès de vehicles radicat a la Zona Franca. Aquesta multinacional ha decidit construir aquí el vehicle elèctric NV 200 que es comercialitzarà com a taxi i furgoneta. És una gran oportunitat.
-Amb el risc de quedar-se sense bateria l’alternativa perd encant.
-Les coses estan canviant en tots els àmbits. L’autonomia d’aquests cotxes abans era un problema, però els avenços tècnics fan que cada vegada sigui més elevada i pugui arribar fins als 300 quilòmetres. Passa també el mateix amb la velocitat de recàrrega. A les estacions ràpides es pot repostar fins al 60% de la bateria en solament 15 minuts. Amb dades com aquestes la mobilitat elèctrica té futur.
-A l’àrea metropolitana les distàncies i també els temps de desplaçament són considerables.
-El 2014, de manera paral·lela a la sortida de fàbrica dels primers taxis elèctrics de Nissan, s’implantarà una xarxa de punts de recàrrega a l’àrea metropolitana. L’empresa assumeix el cost de la seva implantació i l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona en facilitaran i promouran el desenvolupament. En total seran 20 estacions, 10 a la capital i 10 més a la resta del territori metropolità.
-¿On s’ubicaran aquestes electrogasolineres?
-Encertar-la en la distribució estratègica d’aquests punts de connexió ràpida és un dels requisits perquè la xarxa sigui útil i el taxi elèctric funcioni. L’AMB ha encarregat a l’Institut Cerdà un estudi sobre les característiques i els emplaçaments més adequats d’aquesta malla energètica mínima. L’any que ve tindrem les primeres eines perquè pugui arrencar aquesta nova modalitat, més neta i també més silenciosa, d’un transport públic format per ni més ni menys que 10.000 vehicles que es mouen cada dia pels 36 municipis de l’àrea.
-És un sector molt castigat per la crisi i l’excés d’oferta. ¿Els sortiran els números amb els nous vehicles?
-Els taxistes viuen de la seva recaptació i lògicament veuran bé l’operació si realment els surt a compte. En aquesta experiència hi col·laborem tots, també el Ministeri d’Indústria i la companyia elèctrica Endesa. Els professionals s’hi apuntaran segons quin sigui l’estalvi i les ajudes. Hem de demostrar que val la pena fer el canvi. Les ciutats del futur no podran suportar flotes automobilístiques que contaminin. Tothom haurà de fer un esforç. Hi estem tots compromesos.
-¿Què faran per convèncer?
-L’AMB es compromet a promocionar el concepte i la realitat del taxi elèctric mitjançant el conveni amb Nissan i també amb altres empreses. La implantació de moltes d’aquestes empreses a la mateixa àrea és un clar avantatge que no es dóna en altres llocs. Aviat presentarem una guia del vehicle elèctric que, més enllà dels taxis, donarà a conèixer la mobilitat elèctrica a ajuntaments, altres institucions i empreses amb flotes de distribució o de neteja
-¿N’hi haurà prou?
-Per feraquest salt cap a un transport públic més sostenible l’Administració fins i tot pot arribar a implantar algun tipus de discriminació positiva respecte a aquells taxistes que hagin optat pels motors totalment silenciosos i sense cap tub d’escapament. Poden crear-se, per exemple, zones on només hi circulin els vehicles elèctrics i estigui prohibit el trànsit dels que no ho són.
-S’avança en els busos, els taxis, però Barcelona i l’entorn és una ciutat totalment ocupada per les furgonetes de repartiment, les motos i les bicicletes…
-La xarxa de recàrrega serà oberta. Un dels nostres objectius és que també les flotes de distribució s’electrifiquin. Igualment promocionarem aquesta tecnologia en les motos i les bicis. Aquestes últimes tenen futur en distàncies de cinc o sis quilòmetres que recorre molta gent per motius laborals. Hem de garantir la seguretat dels vehicles. L’èxit del Bicibox, pàrquings segurs implantats en 11 municipis metropolitans, marca un camí.
Entrevista de Ramon Comorera publicada a El Periódico