Portada

Els pèrits ratifiquen que Millet i CDC es van repartir comissions

Els pèrits de l’Agència Tributària van ratificar ahir davant el jutge Juli Solaz, que investiga el saqueig del Palau de la Música, el dictamen en què concloïen que l’antic equip directiu de l’entitat cultural, encapçalat per Fèlix Millet i Jordi Montull, va canalitzar les aportacions que va fer Fe­rrovial per satisfer «la contraprestació» d’obres públiques adjudicades pels últims governs de Convergència i Unió, com la Ciutat de la Justícia i la línia 9 del metro.

Els diners, que correspondrien a una comissió del 4%, van ser assignats a responsables de les finances de Convergència Democràtica (CDC), es van ingressar en comptes de la Fundació Ramon Trias Fargas (en l’actualitat, CatDem), vinculada amb aquest partit, i va servir per pagar a proveïdors d’aquesta força política. La xifra presumptament desviada per aquests conceptes entre el 2001 i el 2008 puja a 5,9 milions d’euros.

Durant la seva compareixença, els funcionaris d’Hisenda Elena Lasheras i Manuel Cisneros van desglossar cada un dels pagaments que Ferrovial va fer al Palau i van precisar que Millet i CDC es van repartir les presumptes comissions abonades per la constructora en una proporció del 37,5% i el 62,5%. De fet, als documents incautats pels Mossos d’Esquadra el juliol de l’any passat a la seu del Palau es fa referència a uns pagaments (comissions) del 4%: un 1,5% per a l’antic equip directiu i un 2,5% per a Carles Torrent, el responsable de finances de CDC, ja mort, que va ser succeït en el càrrec per Daniel Osàcar.

PETICIÓ DE LA FISCALIA / Un altre dels documents on s’al·ludeix a una comissió del 4% i al repartiment de l’1,5% i el 2,5% està vinculat a la construcció d’un pavelló a Sant Cugat del Vallès, una instal·lació promoguda per l’ajuntament de la població vallesana. L’obra es va portar a terme el 2003, quan el convergent Lluís Recoder ja n’era l’alcalde.

La ratificació dels pèrits obre la porta perquè el jutge accepti la petició de la fiscalia per tornar a citar a declarar Millet i Montull. I no es descarta que el magistrat acordi incoar un procés separat pel presumpte finançament irregular de CDC. Els exdirectius del Palau es decanten per acollir-se al seu dret a no declarar si són citats una altra vegada.

L’informe de l’Agència Tributària subratlla que les relacions del Palau amb Ferrovial, que va participar en l’ampliació de l’auditori modernista, «no eren típiques de patrocinat i patrocinador». Les aportacions de la constructora estaven molt per sobre de les donacions d’altres mecenes i cada ingrés a l’entitat era seguit de desemborsaments «gairebé immediats» destinats a fer pagaments a la Fundació Ramon Trias Fargas o a les empreses New Letter, Letter Graphic, Hispart i Altraforma, que segons els nous gestors de la institució no van realitzar treballs per a l’entitat però sí per a CiU. Els pagaments a algunes empreses es van portar a terme hores o pocs dies després dels ingressos de Ferrovial.

MECENATGE SOSPITÓS / Els pèrits sostenen «que el gruix de les aportacions de Ferrovial no constitueix la contribució al patrocini publicitari, sinó que té una altra finalitat, com és la de satisfer la contraprestació corresponent per l’adjudicació d’obres públiques, sent utilitzat el Palau per canalitzar els corresponents pagaments». Per arribar a aquesta conclusió, els experts també han creuat dades amb comptes corrents i amb les anotacions que Gemma Montull, filla de Jordi Montull i exdirectora financera de l’entitat, va fer als seus dietaris durant tots aquests anys.

Els pèrits, no obstant, van matisar ahir que no han pogut contrastar al cent per cent si els pagaments de Fe­rrovial es corresponen amb el 4% de l’import d’adjudicació de les obres en què participava la constructora, perquè aquesta formava part d’una unió temporal d’empreses (UTE) i no és possible detallar la quantitat que percebia cadascuna de les companyies que la integraven. Els experts van insistir, però, en la idea que les aportacions de la constructora al Palau eren massa elevades per tractar-se d’una simple relació de mecenatge.

El Periódico

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button