Nou Cicle

El PSC defensa dividir Catalunya en set vegueries i una solució específica per a Aran

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

vista_aeria_002El viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha defensat avui la divisió de Catalunya en set vegueries des del màxim “consens”, pel que ha defensat negociar una solució específica per a Vall d’Aran, perquè la seva eventual incorporació a la vegueria de l’Alt Pirineu no vagi en perjudici de la seva autonomia.

Iceta ho ha dit en la roda de premsa posterior a l’última executiva que celebra el PSC el 2009, a escassos dies que el Govern aprovi el seu avantprojecte de llei relatiu a l’organització territorial de Catalunya. La previsió és que es faci al 5 de gener, en el primer Consell Executiu del 2010, perquè el 2010 l’aprovi el Parlament i sigui una realitat abans d’esgotar-se la legislatura.

Aquesta declaració d’intencions sobre la Vall d’Aran es produeix després que, en transcendir detalls sobre la voluntat del Govern d’incorporar Aran a la vegueria de l’Alt Pirineu, els socis del PSC a la zona, Unitat d’Aran (UA), liderats pel Síndic d’Aran, Francès Boya, hagin amenaçat amb trencar les seves relacions amb el PSC si no s’introdueixen canvis en les vegueries.

Iceta ha advocat pel “consens” amb el territori i ha assegurat que, sobre organització territorial, la prioritat del PSC passa per tenir molt present el territori i resoldre els possibles conflictes que puguin sorgir, i no creant-ne altres de nous.

En defensar la divisió de Catalunya en set vegueries, el PSC tanca la porta a dues reivindicacions en el territori: la creació de dues noves vegueries, una vuitena a l’antic Penedès Històric –Alt i Baix Penedès, Garraf i sud de la comarca de l’Anoia– i una novena, la de l’Alt Ter, que agruparia les comarques del Ripollès i Osona. De fet, en els seus programes electorals des del comicis de 1999, el PSC ha advocat per les set vegueries.

La proposta de les vegueries no determina quina serà la seva capital, un debat que suscita fortes polèmiques en el territori, sobretot a Reus i Tarragona –per la capital i per la denominació de la vegueria– i, amb menys intensitat, entre Vic i Manresa sobre la capitalitat de la vegueria de les comarques centrals.


One Response to El PSC defensa dividir Catalunya en set vegueries i una solució específica per a Aran

  1. Josep Maria 22 desembre 2009 at 13:27

    La meva proposta (segurament impopular): quatre regions (eliminar vegueries): centre, sud, ponent i nord. Permetria p.ex. Universitat de la Catalunya Sud. Capitals a les actuals capitals de província. Transformar diputacions en consells de vegueria (no és només canviar el nom). Els consells comarcals com a delegació de les regions i com a mancomunitats de serveis i agències de desenvolupament. Consolidar els instituts de desenvolupament del Pirineu i l’Ebre. Finestreta única en ciutats importants i/o allunyades (Tortosa, Manresa, la Seu, etc). Donar paper específic d’abast nacional (p.ex. en cultura) a ciutats com Vic i Reus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code: