Espai socialistaEuropaPortada

El PS defensa un projecte “d’esquerres” i “modern” per al 2012

Tretze mesos abans de les eleccions presidencials, el Partit Socialista presentarà, el proper dimarts 5 d’abril, el seu projecte de societat “per redreçar França“. És una cita important per a la primera secretària Martine Aubry, que espera convèncer i recollir els fruits de dos anys de treball. El projecte haurà de resumir una trentena de propostes: l’educació, la fiscalitat, la salut, la política industrial…

Definit per un dels seus dissenyadors, Guillaume Bachelay com “seriosament d’esquerres i d’una esquerra seriosa”, aquest programa preveu regular dins els límits d’1 a 20 els salaris en les empreses on l’Estat hi és present, segons el Journal du dimanche. Segons aquesta hipòtesi, el director general de Renault, Carlos Ghosn, i el d’EDF, Henri Proglio haurien de reduir a la meitat el seu salari, escriu el setmanari.

En l’àmbit fiscal, els impostos sobre la renda es fusionarien amb la contribució social generalitzada (CSG) per crear un impost progressiu. Les rendes de l’estalvi, que inclourien les opcions sobre les accions, es gravarien “com la renda del treball“, diu el JDD.

En l’àmbit nuclear, el PS crida a revertir la “barreja d’energia tan aviat com sigui possible” comptant uns vint anys. Dividit entre partidaris i opositors de l’àtom, sembla que en aquesta ocasió s’inclina per a l’extinció de les centrals, escriu el JDD. Una altra proposta del projecte: supervisar els lloguers dels primers llogaters i al mateix temps la reubicació de les zones de tensió al cor de les ciutats, a l’IIle-de-France i a la Costa Blava, en particular.

Entre les mesures ja divulgades, figuren també la creació de 300.000 llocs de treball finançats pel manteniment futur de l’ISF i l’eliminació de l’exempció de les hores extraordinàries, la creació d’un banc d’inversió pública per ajudar a les PIME, un curs d’independència per als joves i la igualtat de remuneració per homes i dones en 5 anys.

UN PROJECTE “BEN D’ESQUERRES” I “MODERN”

“És un projecte de societat per a França, coherent amb allò que hem fet durant dos anys i mig”, ha argumentat recentment Martine Aubry a alguns periodistes. També és la síntesi de les propostes formulades en les quatre convencions de 2010 i en diversos fòrums. L’últim cop de ploma es farà el dilluns en el Consell polític que reuneix als màxims dirigents del PS, davant el Buró Nacional (direcció) extraordinari convocat el dimarts a les 9 hores.

El text serà debatut i aprovat dissabte al Consell Nacional (Parlament), votat pels militants el 19 de maig i adoptat en la Convenció Nacional el 28 de maig. “És la primera vegada des del 1981 que persones tan diferents passen tant de temps per preparar el projecte presidencial“, va assenyalar un dels seus inspiradors, el diputat Christian Paul, referint-se als intel·lectuals, investigadors, sindicalistes que s’han reconciliat amb els socialistes.

“El 2002 i 2007, vam perdre per defecte el projecte social inscrits en un discurs nacional”, afegeix el ponent del text Guillaume Bachelay per al qui la “la realitat francesa d’avui en dia està marcada pel desmantellament i l’obsessió de guanyar en un context de mundialització”. El projecte serà “ben d’esquerres” i “modern”, segons Christian Paul, “trencador” en relació amb la dreta, va dir el portaveu Benoît Hamon, una “forma de contraposar-se a la política de Sarkozy“, per Michel Sapin.

UN TEXT QUE “COMPROMET A TOTS ELS CANDIDATS”

Compta, per Martine Aubry, amb tres components principals: la primera part proposa “contra el declivi, la recuperació de França, del seu pes i la seva veu al món”. La segona adreçada als francesos “contra la sensació de clausura i d’absència de futur, promou la construcció d’una societat justa, de respecte i de lligams socials”. La tercera part tracta el tema de les institucions i la justícia i explora vies per a la democràcia participativa: “El nostre país s’està ofegant. La tapa es va tancar per complet en la democràcia“, diu Martine Aubry.

El projecte aconseguirà un ampli suport segons la direcció que s’enorgulleix d’haver associat totes les sensibilitats del partit. Per Benoît Hamon, el text, “evidentment, compromet a tots els candidats” que concorrin en les primàries. La seva adopció és també per a Martine Aubry una etapa important des del seu nomenament el 2008 i abans de les primàries presidencials. Una gran adhesió la reforçarà després de l’èxit del PS a les eleccions cantonals. Faltarà saber si convencerà els francesos, que fins ara han estat poc receptius, segons les enquestes, a les ofertes alternatives representades pel PS.

Le Monde

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button