Portada

El fiscal investiga pagaments irregulars d’Unió per mitjà d’una fundació

sanchez-llibre-josep-22336_336Segons publica avui El Periódico, la Fiscalia de Barcelona està investigant el presumpte pagament irregular de despeses d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC), relatives fonamentalment a l’organització de congressos, per part de la Fundació Catalunya i Territori, pròxima al partit democristià, i de tres empreses. La citada fundació està presidida per Josep Boqué Cos, exdirector general de Consum en els governs de CiU la dècada dels anys 90 i considerat políticament un home pròxim al diputat al Congrés Josep Sánchez Llibre. Un proveïdor ha implicat davant de la policia el parlamentari al declarar que va ser aquest polític qui li va indicar que, per cobrar un deute per serveis prestats a Unió, es dirigís a la xarxa d’empreses investigades i a la fundació, a les quals, a més, va haver de girar diverses factures falses.
La fiscalia va iniciar la investigació arran d’una comunicació remesa per l’Agència Tributària. Posteriorment s’hi va afegir un informe enviat per la direcció general de Dret i Entitats de la Conselleria de Justícia, que durant un any i mig va analitzar la comptabilitat i l’activitat de la Fundació Catalunya i Territori i va trobar indicis delictius. Aquesta entitat va rebre donatius privats per valor de 2,5 milions d’euros entre el 2003 i el 2007. El 2008, últim exercici fiscalitzat, consten en els seus comptes aportacions, entre altres, de la Fundació Privada Abertis, el BBVA i la Fundació Catalana per les Relacions Internacionals (Intercat). Aquesta última la presideix Salvador Sedó, conseller nacional d’Unió i candidat de CiU a les últimes eleccions europees.

TRES EMPRESES / La investigació abraça també les companyies Fet i Fet, Final Versión i Serveis Gestió i Intermediació. Formen part d’un conglomerat d’empreses radicades a Barcelona, amb molt poca activitat, i que es van fer càrrec, mitjançant factures falses, de pagaments de serveis prestats a Unió. Aquestes firmes es nodrien de diners traspassats des de la fundació. A través d’aquest sistema, Unió es finançava irregularment, al no pagar part dels serveis que va contractar per a la seva activitat política, segons les indagacions.
Entre els objectius de Catalunya i Territori destaca el foment de la tradició, la llengua i la cultura catalana. En el patronat inicial, que data de 1998, hi figura com a vocal Carles Enric Florensa Tomàs, que des del 2002 fins al 2004 va ser senador d’Unió. El 1999 es va fer càrrec de la presidència Josep Boqué Cos, vinculat a altres fundacions d’Unió.

JUSTIFICANTS / Els investigadors tenen en poder seu factures presumptament falses girades per proveïdors a les tres empreses i a la fundació implicada en el cas, així com correus electrònics remesos des d’UDC en què s’indica com s’han de fabricar aquests documents. Per completar la investigació, que ja està molt avançada, s’han requerit als proveïdors justificants dels serveis prestats directament tant a Unió com a les companyies Fet i Fet, Final Versión, Serveis Gestió i Intermediació i a la fundació. Entre les proves hi ha un intercanvi de SMS entre un proveïdor del partit i Sánchez Llibre, el maig del 2005.
Les indagacions intenten aclarir diversos pagaments per més d’un milió d’euros per serveis prestats a Unió dels quals una part els va pagar el partit; una altra (115.000 euros), les tres empreses implicades, i gairebé 60.000 euros, la fundació. Més d’una desena de persones han declarat davant del Cos Nacional de Policia, alguns com a imputats per un presumpte delicte de falsedat documental.

El Periódico

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button