Portada

Document de treball de Nou Cicle: El rol del PSC a la Xarxa

L’evolució de les noves tecnologies (TICs) està canviant la forma de relacionar-nos i de comunicar-nos en la societat actual. L’expansió d’internet, la irrupció de les xarxes socials i l’explosió de les apps (aplicacions) en dispositius mòbils com els telèfons de darrera generació i les tauletes estan establint nous estàndards de comunicació i estan configurant un nou món encara més interconnectat.

En l’actualitat, les noves tecnologies estan a l’abast de la majoria de la població gràcies a l’aparició d’aparells cada vegada més fàcils i intuïtius d’utilitzar que estan permetent a tots els sectors de la població navegar per la Xarxa i participar en les xarxes socials, especialment a través de Facebook i Twitter.

Cal que el PSC aprofiti aquestes noves eines per mantenir i millorar el contacte amb la ciutadania.

Evolució de la Xarxa

Fins fa pocs anys, la concepció que es tenia de la Xarxa era merament presencial amb l’objectiu essencial de difondre informació. S’entenia que Internet era un mitjà més de comunicació, un canal unidireccional, on l’emissor, és a dir, el partit polític, podia arribar a sectors concrets de la població, que serien els seus receptors.

A principis de la dècada dels 2000 es van establir nous procediments que simplificaven la creació de pàgines webs. En aquests mateixos anys, van sorgir els blocs, pàgines web més intuïtives en format de diari personal en línia en el que el seu autor exposava els seus pensaments i/o reflexions. El gran èxit dels blocs va comportar l’arribada del que s’ha anomenat el web 2.0, tot un conjunt d’aplicacions web que facilitaven el poder compartir de forma digital la informació, a més de permetre la interacció dels usuaris. Tot i que aquestes eines no van suposar una evolució o una actualització d’Internet, sí que van suposar un canvi en l’ús d’aquesta plataforma. És en aquest moment quan Internet deixa de ser una plataforma unidireccional i esdevé una veritable xarxa multidireccional en la que, a més de difondre informació, s’estableixen converses i comentaris en la que es comenta el contingut. L’evolució del web 2.0 ha comportat l’aparició, a més dels blocs, dels wikis, els fotologs, els P2P i, sobretot, les xarxes socials.

En l’actualitat ja podem afirmar que ens estem endinsant en el web 3.0 que correspondria a les pàgines web semàntiques o intel·ligents que seleccionen els continguts d’acord amb les preferències de l’usuari alhora que en permet també la interacció. En aquest mateix apartat, caldria incloure les app, les aplicacions sectorials per a dispositius mòbils de darrera generació que està suposant una nova manera de navegar i que per la seva senzillesa en el seu ús estan fent augmentar el nombre d’usuaris a Internet.

Presència dels partits polítics a la Xarxa

Els partits polítics mai han sigut uns actors capdavanters en l’ús i aplicació de les TICs. Sempre s’hi han abocat un cop aquestes eines han estat àmpliament utilitzades per la ciutadania. Aquest ha estat també el cas de l’Administració pública en general que fins fa pocs anys no invertia en l’ús, aplicació i promoció d’aquestes eines.

La primera aparició dels partits a Internet va ser a finals dels anys 90 a través de pàgines web en la que difonien els seus programes i propostes. Eren pàgines estàtiques i unidireccionals que només permetien a l’usuari accedir a informació. Durant els anys següents, la presència dels partits polítics a la Xarxa es va anar incrementant amb noves webs amb dissenys més moderns però sense invertir aquesta tendència. No ha estat fins a la campanya de les eleccions presidencials als Estats Units de 2008 en la que Barack Obama va assolir la presidència gràcies al saber aprofitar els avantatges que permetien les TICs, que els partits polítics del nostre país han invertit en aquestes eines. Des d’aleshores, s’han multiplicat el nombre de blocs, comptes Twitter i perfils del Facebook dels partits polítics.

Des dels inicis de la presència dels partits polítics, especialment del PSC, a la Xarxa fins a l’actualitat podem extreure algunes conclusions que ens ajudaran a determinar quin rol ha de tenir el PSC en el futur:

  • Tradicionalment s’ha prioritzat la presència a la Xarxa per sobre de l’ús i els beneficis que se’n podrien extreure d’aquesta.
  • A banda de les pàgines webs, amb el pas dels anys s’han incorporat noves eines digitals al conjunt existent sense una planificació prèvia.
  • Com a resultat dels dos punts anteriors, hi ha una presència important i creixent dels partits a la Xarxa però sense existir-hi cap coordinació, ni coherència entre les diverses eines ni tampoc en el seu contingut.
  • S’ha millorat la interactivitat amb els usuaris però és necessari encara millorar la comunicació. Es tendeix encara a proporcionar informació i a limitar en bona mesura el feedback dels usuaris ja sigui en forma d’un comentari al web, a través del correu electrònic o en les xarxes socials.

Quin ha de ser el rol del PSC a la Xarxa en els propers anys?

1. Ha d’esdevenir capdavanter en l’ús i aplicació de les TICs

Els PSC com a força progressista ha d’estar a l’avantguarda en l’ús i aplicació de les TICs, i esdevenir-ne un fort propulsor. En aquest sentit, el partit hauria d’entendre la seva presència a la Xarxa com un àmbit més on fer política en comptes de veure’l només com un mitjà de comunicació passiu com la ràdio o la televisió. Això implica impulsar una estratègia activa a la Xarxa basada en no només tenir-hi presència i difondre-hi missatges, sinó en establir un veritable espai de comunicació bidireccional i col·laboratiu entre el partit i la ciutadania. Cal evolucionar de pàgines estàtiques informatives, a la promoció d’entorns virtuals interactius. Per tenir èxit en aquest àmbit, cal creure realment en la capacitat i els avantatges que suposen l’aplicació d’aquestes noves eines de la informació i la comunicació.

Cal passar de ser un actor passiu a un d’actiu en l’ús i promoció de les TICs.

2. Ha d’establir una estratègia global de comunicació

Les TICs tenen cada vegada més rellevància pel que fa a la comunicació del partit. Entre els principals avantatges que ofereixen cal destacar:

a. El trencament del monopoli en l’oferta informativa assumida pels mitjans de comunicació convencionals;

b. La producció i difusió de forma autònoma de fluxos comunicatius sense la necessitat d’intermediaris per establir un contacte directe amb la ciutadania;

c. L’augment del control sobre els missatges que es llancen a la Xarxa.

Per tot això i per la gran oferta d’iniciatives a Internet és necessari definir una estratègia global de comunicació del partit que hauria de contemplar els següents aspectes:

2.1 Creació d’un portal web central

Les pàgines web s’han vist superades aquests darrers anys pel sorgiment de les aplicacions web i sobretot per les xarxes socials. En el cas del PSC, a banda d’alimentar un web propi, ha ampliat la seva presència a la Xarxa a través d’aplicacions web com Flickr i de xarxes socials com el Facebook i el Twitter. S’ha anat ampliant la presència en múltiples plataformes però sense establir cap coordinació entre elles ni en el seu contingut.

Per tal de vertebrar una veritable estratègia global de comunicació cal, en primer lloc, ordenar tot el conjunt d’activitats a la Xarxa del partit. En aquest sentit, la pàgina web del PSC és la millor eina que tenim a l’abast per centralitzar tota l’activitat del partit a la Xarxa. El web del PSC hauria d’evolucionar cap a un portal web, és a dir, cap a una “porta d’entrada” que ofereixi a l’usuari de forma senzilla i integrada l’accés a tots els recursos i els serveis relacionats amb el partit.

En aquest punt, cal assenyalar la importància de la confecció d’un disseny adequat, senzill, intuïtitu que situï a la pàgina web com l’element central a la Xarxa, però sense ser predominant front a altres plataformes a Internet.

Tothom que accedeixi al web del PSC hauria de poder veure ràpidament l’actualitat del partit, cercar informació de forma intuïtiva i veure en quines plataformes el PSC hi està present.

2.2 Promoció veritable de la participació

El PSC ha d’establir els canals necessaris per a crear un entorn virtual interactiu que fomenti la participació, no només en les xarxes socials, sinó allà on tingui presència a la Xarxa per tal d’identificar els principals temes d’interès i demandes de la ciutadania.

La clau per a resultar verdader i creïble en aquest terreny és permetre la màxima participació i comentaris en línia, tot i que després es moderin. En aquest sentit, cal prendre iniciatives com la posada en marxa d’enquestes, xats, videoconferències, presència en xarxes socials, fòrums…

Tot i els progressos que les xarxes socials han introduït aquests darrers anys, encara es poden fer molts avenços en aquest àmbit que el PSC hauria d’aprofitar per tenir un millor contacte amb la ciutadania i crear noves formes de fer política.

2.3 Creació d’un Arxiu digital

Un altre aspecte positiu d’Internet és que proporciona un espai gairebé il·limitat en el que poder afegir informació. Cal invertir en el manteniment i en la bona classificació del contingut que es penja al web. Si som audaços i sabem construir un entorn web fàcil i intuïtiu, que esdevingui l’eix central de l’acció del partit a la Xarxa, podrem crear gairebé de forma automàtica un arxiu digital del PSC.

Cal, però, fer un pas més enllà. A banda d’aprofitar els continguts que es pengen diàriament i l’arxiu ja existent, el PSC hauria de digitalitzar i posar a disposició a Internet documents, publicacions, articles i discursos d’interès dels 30 anys d’història del partit. Es podria aprofitar l’arxiu de la Fundació Rafael Campalans i l’arxiu de les campanyes electorals que hi ha a Nicaragua com a fonts principals.

La idea de l’Arxiu digital seria crear una “còpia de seguretat” disponible a la Xarxa que esdevindria una mena d’iTunes però evidentment sense pagar. És una feina laboriosa, però de futur, que permetria el coneixement de la història del nostre partit a futures generacions i la consulta de materials d’interès al llarg dels anys.

El PSC hauria de ser el primer interessat en treballar en un Arxiu digital, el màxim de complet possible, que aprofiti totes les fonts al seu abast i que permeti l’explicació del seu projecte al llarg dels anys.

2.4 Coordinació de l’acció a la Xarxa

La gran varietat d’eines a Internet obliga als partits a diversificar-ne el seu ús per tal de maximitzar la difusió d’un missatge i arribar al major nombre de gent possible. Aquest punt és de vital importància perquè tradicionalment s’ha prioritzat la quantitat front a la qualitat, és a dir, s’ha prioritzat la presència a la Xarxa, especialment en plataformes concretes com les xarxes socials, front els avantatges que d’aquestes es poden extreure.

Per tal de ser eficients i eficaços en tot el conjunt de plataformes existents a Internet, cal una coordinació prèvia que doni resposta a tres qüestions principals:

a. A qui ens adrecem? Definir els possibles perfils dels interlocutors.

b. Com ens hi adrecem? Definir el canal per transmetre el missatge.

c. Què els hi volem explicar? Definir els objectius que volem obtenir de la nostra acció.

A partir de la detecció del perfil a qui ens dirigim i del canal que utilitzem per transmetre el nostre missatge, utilitzarem un tipus de llenguatge determinat. No és el mateix deixar un comentari en un diari digital que parlar per un xat o actualitzar l’estatuts del twitter.

És molt important tenir present aquestes tres qüestions ja que ens permetrà personalitzar millor el missatge i tenir una major incidència sobre els internautes.

El PSC hauria d’evitar fer un ús intensiu de la Xarxa per enviar-se missatges o twits col·loquials entre els membres interns del partit: produeix una sensació d’endogàmia i és contraproduent per l’organització. Al contrari, l’acció a la Xarxa del partit hauria d’intentar guanyar i mobilitzar nous col·lectius i ampliar-ne la seva presència.

2.5 Inversió en formació

En tota estratègia de comunicació és necessari un apartat destinat a la formació de militants i simpatitzants que, en aquest cas, hauria de contemplar dues vessants:

a. Com millorar l’ús de les eines TICs.

b. Com millorar la transmissió de missatges, l’expressió i el canal a utilitzar.

Tan important és tenir presència a les eines TICs com fer-ne un bon ús i utilitzar una expressió acurada.

3. Ha de guanyar “la batalla de les idees” a la Xarxa

Més enllà de configurar la presència institucional del partit en una pàgina web i d’estar present en les principals aplicacions web i xarxes socials, el PSC ha de guanyar més influència ideològica a Internet. Per aconseguir-ho, el partit ha d’ampliar la seva visió de la Xarxa i prioritzar una acció fora del seu àmbit institucional virtual.

Hi ha tres accions prioritàries que caldria portar a terme en aquest àmbit:

a. Fomentar la creació de nous webs d’àmbit socialista i progressista en forma de diari digital amb notícies, entrevistes, articles, enquestes, reportatges fotogràfics, vídeos, arxiu de documents, arxiu temàtic, arxiu per autors, etc.

b. Tenir una major presència en l’activisme de debat i controvèrsia a l’espai digital. Cal una major participació ràpida i eficaç en els debats i comentaris que sorgeixen en els webs dels diaris tradicionals, blocs, xarxes socials i també en webs de signe polític contrari (especialment CiU i PP). Les nostres opinions s’haurien de fer notar d’una manera ràpida i visible, el que requeriria treballar per posar en marxa una xarxa d’activistes ben organitzada i motivada.

c. Impulsar nous instruments: creació de pàgines a Facebook, creació de blocsferes interactives, establir un servei de premsa digital, creació d’una televisió digital…

L’objectiu de l’activisme a la Xarxa del PSC, més enllà de la seva presència virtual com a organització, ha de ser el d’arribar i convèncer a nous col·lectius.

4. Ha de tenir visió de futur

Les noves tecnologies són un àmbit en constant evolució i amb canvis permanents. El PSC hauria d’anticipar-se a aquests canvis i ser un referent en la utilització de noves plataformes i aplicacions que puguin sorgir en el futur.

En el moment actual podem destacar algunes iniciatives que poden ser importants en el futur proper:

a. Apps. L’arribada de les tabletes i les noves possibilitats que ofereixen els telèfons de darrera generació estan oferint noves possibilitats de comunicació. El PSC hauria de treballar en aplicacions que permetin accedir a informació personalitzada des d’aquests dispositius: cercar actes a prop d’on et trobes (geolocalització), notícies d’actualitat, documents d’interès, notificacions…

b. Organitzar xats i retransmissions audiovisuals en la Xarxa.

c. Configurar una intranet o entorn social per a militants i simpatitzants que esdevingui un punt de trobada virtual on poder distribuir ràpidament documentació del partit i resoldre qüestions, a més de permetre posar en contacte gent del territori per organitzar “ciberaccions” a la xarxa o actes territorials.

En molts casos, les TICs no evolucionen cap a noves eines, sinó en nous usos de les eines ja existents. El PSC hauria de cercar els valors afegits de les eines que tenim disponibles avui dia per tal de cercar possibles noves funcions.

El PSC hauria de crear-se la imatge d’un partit modern, a l’avantguarda de les noves tecnologies, que el situïn com un referent en aquest àmbit.

Nou Cicle.

Saifores, 28 de maig de 2011.

omentaris

  1. A l’entorn del punt 2.2, fora interessant fer entendre als quadres superiors del Partit que la persona que participa a través de la xarxa no és competència per a ells en les disputes internes i/o en els recomptes de mèrits per a ascendre qui sap cap a on ( el mes probable és que el col.laborador ocasional no sigui ni militant). És mes, qualsevol idea o proposta que acabi resultant brillant, és “robable” i “auto-atribuible” en benefici del càrrec orgànic responsable de la seva recepció i filtratge.

  2. Farem una rèplica més elaborada i propositiva al vostre document de treball però com a sectorial de ciberactivisme del PSC creiem que heu fet alguns judicis de valors que no s’ajusten al que ja estem fent desde el PSC milers (no desenes o centenars) sinò milers de companys que durant anys ja porten fent moltes coses de les que ja parleu. Per no dir l’esforç en formació i divulgació que s’ha realitzat des del mateix PSC i la sectorial.

    Encara i tot entomem el missatge i entenem que en quelcom hem fracasat perquè si gent de dins encara no us heu adonat del que hem estat fent sense descans des del referèndum de les eleccions europees, el referendum de la Diagonal, les autonòmiques fins avui, passant per l’acció més cotidiana fora de campanya.

  3. El meu parer res té a veure els milers, milers i milers de companys del PSC que treballant a la sectorial de ciberactivisme amb el document de Nou Cicle. Crec que és una reflexió oberta i plural que sens dubte animarà el debat de cara al Congrés del PSC amb un objectiu ben clar: millorar la “comunicació digital” dels socialistes catalans envers la ciutadania. Quantes més aportacions d’aquestes característiques tingui el Congrés molt millor per enfortir el projecte col·lectiu. Tots i totes a dir la nostra!!!

  4. El meu parer res té a veure els milers, milers i milers de companys del PSC que treballant a la sectorial de ciberactivisme amb el document de Nou Cicle. Crec que és una reflexió oberta i plural que sens dubte animarà el debat de cara al Congrés del PSC amb un objectiu ben clar: millorar la comunicació digital; dels socialistes catalans envers la ciutadania. Quantes més aportacions d\’aquestes característiques tingui el Congrés molt millor per enfortir el projecte col·lectiu. Tots i totes a dir la nostra!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button