CatalunyaEspanyaPortada

CONTRA LA BUNQUERITZACIÓ

                   Contra la bunquerització

 

Signen aquest document: Jaume BELLMUNT, Laia BONET, Daniel FONT, Jordi FONT, Joan-Carles MAS, Raimon OBIOLS, Eduard RIVAS.

 

La decisió judicial d’enviar a la presó els membres elegits del govern de la Generalitat és perillosament insensata. Davant d’aquesta obvietat no valen atenuants. “Que es faci justícia encara que el món s’enfonsi” ha estat sempre l’excusa dels aprenents de bruixot que des de posicions de poder han causat tota mena de desastres. Cal exigir la llibertat dels empresonats, com un gest d’ equanimitat i de responsabilitat política, que no prejutja res.

La conseqüència immediata d’aquesta decisió d’empresonament és que, a una i altra banda del conflicte, s’imposen els partidaris del “com pitjor, millor”, que tenen en comú una insana barreja d’actituds maximalistes i de càlculs oportunistes.

Tenen també en comú una irresponsable desimboltura pel que fa a les lleis, des de la sentència contra l’Estatut – que invalidà el referèndum de la ciutadania de Catalunya, – fins a les darreres vicissituds del “procés”, especialmentt l’aprovació de lleis que significaven l’abolició de la Constitució i de l’Estatut.

La combinació de judicialització de la política i de politització de la justícia ha assolit una gravetat extraordinària a Espanya. Que el fiscal senyor Maza digui que “prou paciència ha tingut ja l’Estat de Dret” és significatiu d’una situació inacceptable. No és amb sentiments i emocions, ni tampoc amb càlculs polítics, que ha d’actuar un Estat de Dret, sinó amb justícia, prudència i responsabilitat, que es troben a faltar ostensiblement en unes peticions fiscals i unes decisions judicials que mereixen crítica no sols pels seus devastadors efectes polítics i socials, sinó també per la seva manca de rigor jurídic.

És de tot punt evident que qui ha perdut la paciència, o veu ara la seva gran oportunitat, és la dreta nacionalista espanyola del ’”a por ellos”. Que aquesta dreta s’imposi avui en el terreny de les decisions més rellevants és quelcom que podem pagar molt car. Ens porta a una bunquerització i a un bloqueig de la vida política que pot durar anys, amb una llarga seqüela d’odis i divisions, que comprometrien el progrés i la pau social.

Davant de la insuficiència de propostes per a sortir d’una situació que s’ha deixat en mans únicament de la justícia, fem una crida a redoblar els esforços per establir ponts de diàleg, a la recerca de solucions polítiques.

És una necessitat imperiosa. Avui no sols hi ha un risc de fractura a Catalunya, i en la relació entre Catalunya i Espanya. El preu a pagar també pot ser molt alt pel govern del PP i la monarquia: hi ha un gran risc de renovada confrontació caïnita a Espanya, que pot posar en crisi el conjunt del sistema institucional i polític espanyol i dificultar greument la seva reforma inajornable.

3/11/17

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Llegeix també
Close
Back to top button