Nou Cicle

CDC es nega a mostrar els llibres d’activitats de la Trias Fargas

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

bitlletsConvergència Democràtica de Catalunya es va negar ahir a entregar els llibres d’activitats de la Fundació Trias Fargas, afí al partit, corresponents als anys que van del 1999 al 2008, així com els set convenis que l’entitat va firmar amb la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música –que dirigia Fèlix Millet, avui estafador confés– i pels quals va rebre un total de 630.000 euros. Segons va relatar Felip Puig dies enrere, aquests diners es van destinar a impulsar la cultura catalana, especialment en relació amb la música.

Ahir, en un debat a Catalunya Ràdio entre els responsables de les fundacions afins a CDC, el PSC, ERC, ICV i el PPC, el president de la Trias Fargas, Joaquim Ferrer, va defensar amb els mateixos arguments que Puig l’actuació de l’entitat convergent i va declarar que hi ha una forma inequívoca de comprovar la «netedat» de la relació econòmica mantinguda amb la fundació que dirigia Millet: «El resum anual d’activitats». Tot seguit, després de ser interrogat sobre la qüestió, també va assegurar que estava disposat a ensenyar els convenis entre la Fundació Trias Fargas i la de l’Orfeó Català. Però la rotunditat dels anuncis de Ferrer es va evaporar poques hores després.

Aquest diari va contactar amb la fundació de CDC per sol·licitar la documentació esmentada pel seu president. Allà van advertir que aquesta qüestió es porta des de la seu de Convergència. El partit es va negar a entregar els llibres d’activitat i els convenis, i va subratllar que estan dipositats, com és preceptiu, a la Sindicatura de Comptes, Hisenda i el Protectorat de Fundacions.

CATEDRAL DEL CATALANISME / En el debat de Catalunya Ràdio, Ferrer va assegurar que ja hi ha suficients controls sobre el funcionament de les fundacions, però va considerar que no han estat prou rigorosos. Pel que fa al fet que una fundació com la del Palau, subvencionada per ens públics i privats, entregués fons, al seu torn, a una altra fundació vinculada a un partit polític, Ferrer va afirmar que l’objectiu era la promoció cultural. Va subratllar, com va fer Puig, que la relació entre les dues entitats va néixer per idea del ja desaparegut Pere Esteve, llavors dirigent de CDC, i va destacar que el respecte i la confiança a la Fundació del Palau era total: «És una catedral del catalanisme».

La resta dels participants en el debat van ser Albert Aixalà (Fundació Campalans, pròxima al PSC), Josep Vall (Fundació Josep Irla, d’ERC), Jaume Bosch (Fundació Nous Horitzons, d’ICV), Joan López (Institut Catalunya Futur, de la FAES catalana, pròxima al PPC) i Josep Martorell (Coll Alentorn, d’Unió). Tots menys Ferrer van afirmar que les seves fundacions no han rebut ni un euro de la fundació que dirigia Millet. Tots ells menys Ferrer i Martorell van qüestionar, amb més o menys intensitat, els pagaments a la Trias Fargas. Gairebé al final de la discussió, el presentador, Manel Fuentes, va recalcar que Ferrer s’havia compromès a entregar a l’emissora els convenis del Palau ahir mateix. El president de la fundació vinculada a CDC va mussitar: «Exactament avui, no ho sé…». I en efecte, no va ser ahir.

MANIFEST CONTRA MILLET / Un total de 22 federacions de l’associacionisme cultural català també van mostrar ahir la seva «perplexitat» sobre com és possible que hi haguessin tantes irregularitats en la gestió de Millet al Palau i van sol·licitar «una actuació exemplar» de la justícia en aquest cas, informa Europa Press. Grups de corals, gegants i diables, sardanistes, ateneus, teatres i societats musicals van firmar un manifest per mostrar la seva indignació pel desviament de fons i van afirmar que existien instruments de control però que no es van aplicar bé.

El Periódico

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code: