Economia

Anna Balletbó: Salvar el turisme

L’expansió del turisme no és un fet aïllat a Barcelona. Es tracta d’un canvi radical a nivell mundial que, en els últims deu anys, ha transformat la ciutat a tots els nivells: econòmic, social, cultural i polític. D’una banda, algunes destinacions mediterranis han sofert canvis polítics i socials que han provocat inestabilitat i, per altra, s’ha produït una expansió d’oferta de canals d’internet, companyies aèries de baix cost, ofertes d’allotjament a preus econòmics i altres. Per a molts europeus, viatjar s’ha convertit en un hàbit i les ciutats europees són una destinació preferent a nivell mundial.

El 2019 la ciutat de Barcelona va rebre un total de 11, 977 milions de turistes. De mitjana, cada visitant va realitzar una despesa diària aproximada de 200 euros. Són les xifres més altes des que l’ajuntament recopila aquestes dades. Amb una estada mitjana de cinc dies, la ciutat va ingressar uns 12.000 milions d’euros.

L’èxit va comportar queixes dels ciutadans locals per alguns comportaments i el bullici dels clients en vacances ‘versus‘ la necessitat de descans dels locals. Davant la manca d’accions de fons per a disciplinar l’oferta, va sorgir un moviment de turismofòbia amb pintades en façanes, queixes a les autoritats i mobilitzacions veïnals. Es van produir danys a hotels i grafits en marquesines contra el turisme. L’episodi més greu va ser la irrupció d’uns encaputxats en un bus turístic amenaçant a viatgers. La ‘borroka‘ turística guanyava cos.

La misèria de l’escassetat

La irrupció de l’covid-19 i els confinaments i rebrots han posat punt final a molèsties i ingressos. L’hostaleria de Barcelona ha perdut tot l’any 2020 i pot perdre la primavera i l’estiu del 2021. No hi ha salons ni congressos a la vista en els propers 12 mesos més enllà dels ajornaments d’Alimentaria a finals de maig i el MWC a finals de juny del 2021. Dels 434 hotels existents a Barcelona tot just 50 han anat obrint i tancant al llarg de 2020. Una catàstrofe. Hotelers, restauradors, taxistes, museus … Són molts els que enyoren ara el ‘tric-tric‘ de les rodes de les maletes circulant per la ciutat. A més, el sector del turisme movia a la nostra ciutat més de 150.000 llocs de treball directes, indirectes i agregats

Entre tots

Més enllà dels desitjos que el turisme es readapti a noves exigències i a una demanda sostenible, incrementi la seva digitalització i aconsegueixi una major formació dels seus treballadors, el principal és que el sector pugui salvar els propers sis mesos. El turisme està en greu crisi després d’haver emprat tots els recursos disponibles per tapar el buit que ha provocat la pandèmia tractant de reactivar un sector que de moment no es mou. Dels 12 milions de visitants que va rebre Barcelona el 2019, 9,9 van venir en avió. Fins que el transport aeri no es reactivi no vindran turistes. El grup aeri IAG, que reuneix les principals companyies que connecten Espanya i Barcelona amb els mercats emissors més importants, anuncià pèrdues de 1.500 milions en el tercer trimestre del 2020 i estima una recuperaciò lenta el 2023 i 2024.

Esperem que la vacuna ajudi a cremar etapes, però encara cal salvar el laberint del primer semestre del 2021. Els governs d’Espanya, autonòmic i de Barcelona han bolcar-se en ajudar a empreses, autònoms i famílies a arribar vius a l’estiu del 2021. Cal salvar el proper estiu. Els ponts de connexió són molt fràgils. Augmentades les mancances dels ICOs, cal allargar les carències de les hipoteques, posposar el pagament de l’IAE i reduir el pagament de l‘IBI i altres impostos municipals. Hi haurà temps per pagar quan tornin a sonar les caixes registradores. És més fàcil salvar empreses solvents que crear-ne de noves i fer-les rendibles. Caldrà parlar de turisme i de noves exigències i demandes de les joves generacions de visitants, més conscients i exigents amb la sostenibilitat. Hi ha idees.

El Periódico, 5 de gener de 2021

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button